Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bakteriler de Yaşlanır mı? Bakterilerin Yaşlanma ve Bölünme Süreçleri, Sandığımızdan Çok Daha Farklı İşliyor Olabilir!

Bakteriler de Yaşlanır mı? Bakterilerin Yaşlanma ve Bölünme Süreçleri, Sandığımızdan Çok Daha Farklı İşliyor Olabilir!
2 dakika
2,379
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 12 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir bakteri hücresi ikiye bölündüğünde, o iki hücre de dörde bölündüğünde, sonra sekize, sonra on altıya ve daha fazlasına bölündüğünde ortaya çıkan şey, bilim insanlarının uzun zamandır iddia ettiği gibi, bakterilerin bitmek bilmeyen genç popülasyonları olduğudur. Yani diğer bir deyişle bilim insanları bakterilerin yaşlanmadığını, en azından diğer yaşayan canlılara benzer bir yaşlanma sürecinden geçmediğini düşünüyorlardı.

Ancak Kaliforniya Üniversitesi'nden evrimsel biyologların yürüttüğü bir çalışma, bu olguyu sorguluyor. Bilim insanları, yayınladıkları makalede, bakterilerin sadece yaşlanmakla kalmadığını, aynı zamanda bu yaşlanabilme özellikleri sayesinde, yaşlı ve daha genç bireyleri arasındaki üretkenliklerini değiştirerek popülasyonlarının evrimsel dayanıklılıklarını artırdığı sonucunu çıkarttılar. Araştırmayı yürüten UC San Diego Biyoloji profesörü, organizmaların yaşlanmasının genelde proteinlerin zamanla oksitlenmesi gibi genetik olmayan hasarların birleşmesi sonucu olduğunu dile getirdi: 

Tüm Reklamları Kapat

Onarılamaz bir hasarı olan bir tek hücreli organizma için hangi seçenek daha iyi? Bölünürken hasarı iki eşit parçaya bölüp iki yeni oluşan bireye eşit olarak aktarmak mı, yoksa sadece birine tüm hasarı aktarmak mı?

UC San Diego'dan biyologların bu soruya cevabı, 2 deneysel çalışma üzerinde yürüttükleri bilgisayar analizlerine dayanarak şöyle oluyor: Bakteri, hasarın çoğunu yaşlanan yarısına (bakteriye), hasarın diğer (az) kısmını da diğer bakteriye aktarıyor. Bu olay için de “gençleştirme” (İng: "rejuvenation") terimini kullanıyorlar. Bakterinin yaşlanıp yaşlanmadığı üzerine olan çalışmalardan biri 2005, diğeri ise 2010 da yapıldı. 2005'teki çalışma, bakteride yaşlanma izleri gösterirken, daha detaylı ve daha donanımlı yapılan 2010'daki çalışma, bakterilerin yaşlanmadığını gösterilmişti. Chao şöyle açıklıyor: 

İki çalışmayı da bilgisayar modellerimizle analiz ettik ve aslında aynı şeyi kanıtladıklarını keşfettik. Bakteri popülasyonlarında, yaşlanma ve gençleşme aynı zamanlarda seyrediyor. Yani nasıl ölçtüğünüze bağlı olarak, hiç yaşlanma olmadığı yanılgısına düşebilirsiniz.

Başka bir çalışmada UC San Diego biyologları yüzlerce jenerasyona ulaşmış E. coli bakterilerini gözlemlediler ve burgu şekilli bakterilerin bölündüklerinde oluşan iki bireyin farklı büyüklüklerde büyüdüğü sonucuna vardılar. Bu da diğer çalışmayı doğrular nitelikte bir sonuçtu. Chao şöyle anlatıyor:

Bilgisayar modelleri yaptık ve bir yarısına daha fazla hasar aktarıp diğerine az aktarılması diğer bakterinin evrimsel açıdan her zaman kazanmasına sebep oluyor.Yani bakterinin bir yarısına yeni bir başlangıç sağlarken, diğer yarısına ise daha fazla hasar aktarılıyor.

Her ne kadar E. coli bakterisi tamamen eşit bölünüyor gibi görünse de, oluşan iki bakterinin zamanla farklı boyutlarda olması, bakterilerin biyologların çoğunun düşündüğü gibi pek de eşit bölünmediğini gösteriyor. Ayrıca hücrenin içinde de kesinlikle asimetrik bölündüğünü gösteriyor. Chao şöyle diyor:

Bakteri hücresinin içinde aktif bir taşıma sistemi olmalı ki o genetik olmayan hasarı bölünürken sadece birine aktarabilsin. Biz, bu asimetriyi evrimin oluşturduğunu düşünüyoruz. Bakteriler simetrik olsaydı yaşlanma diye bir şey olmazdı. Ama sırf bu asimetri olduğu için, bakterinin bir yarısı hasarı alıp yaşlanırken, diğeri daha az hasarla gençleşmiş oluyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 6
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 08:13:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/513

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
O. Beğik, et al. Bakteriler de Yaşlanır mı? Bakterilerin Yaşlanma ve Bölünme Süreçleri, Sandığımızdan Çok Daha Farklı İşliyor Olabilir!. (20 Kasım 2011). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/513
Beğik, O., Bakırcı, Ç. M. (2011, November 20). Bakteriler de Yaşlanır mı? Bakterilerin Yaşlanma ve Bölünme Süreçleri, Sandığımızdan Çok Daha Farklı İşliyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/513
O. Beğik, et al. “Bakteriler de Yaşlanır mı? Bakterilerin Yaşlanma ve Bölünme Süreçleri, Sandığımızdan Çok Daha Farklı İşliyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Nov. 2011, https://evrimagaci.org/s/513.
Beğik, Oğuzhan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bakteriler de Yaşlanır mı? Bakterilerin Yaşlanma ve Bölünme Süreçleri, Sandığımızdan Çok Daha Farklı İşliyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 20, 2011. https://evrimagaci.org/s/513.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close