Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Einstein'ı "Zaman"la Anlamak: Albert Einstein ile İlgili Temel Bilgiler

Einstein'ı "Zaman"la Anlamak: Albert Einstein ile İlgili Temel Bilgiler
Albert Einstein çalışma odasında...
4 dakika
28,723
Tüm Reklamları Kapat

Einstein’ın 1905’te ileri sürdüğü bu kuram, üç temel ilkeye dayanır: 

  1. Zaman, mekân ve hareket herkes için aynı olmayıp, gözlemciye göre değişir, yani “göreli”dir. 
  2. Işığın hızı tüm gözlemciler için aynıdır. 
  3. Hiçbir şey ışıktan hızlı gidemez. 

Gelin, zamanın “göreli” oluşunu bir örnekle açıklayalım:

Tüm Reklamları Kapat

Işık hızı tüm gözlemciler için aynı olduğuna göre, ışık hızına yakın bir hızla uzayda yolculuk eden Can için zaman, Dünya’da bekleyen ikiz kardeşi Ali’ye göre, daha yavaş akar. Buna “zaman daralması” denir. Buna göre Can, Dünya’ya döndüğünde ikizine göre daha genç olacaktır! Bu durum Ekim 1971’de ticari bir uçağa yüklenen aşırı hassas bir atomik saatle test edilip doğrulanmıştır. Tabii ki fark, ışık hızıyla kıyaslanabilir bir hızda bile gitmeyen bir uçak için nanosaniyeler (saniyenin milyarda biri) seviyesindedir. Ancak yine de vardır ve ölçülebilirdir. Bir diğer örnek, Dünya yörüngesindeki yer konumlama sistemi (GPS) uydularından verilebilir. Göreliliğin bu etkisi sebebiyle, yörüngede saatte 10.000 km hızla giden bu uydular, Dünya’daki saatlere göre, her gün yaklaşık 4 mikrosaniye geride kalır.

Einstein’ın bulguları ve teorileri sadece fizikçiler için faydalı değildir. Evren’in dinamiklerini anlamamızı sağlamak bir yana, geleceğin düzey teknolojileri ve keşifleri, bu temeller üzerine inşa edilmektedir. Devrim niteliğindeki bu kuram sayesinde mümkün olan iletişim ve haberleşme olanakları ve daha nice eseriyle hayatlarımızı kökten değiştiren Einstein’ı sevgi ve saygıyla anıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Einstein'ın az bilinen bir fotoğrafı
Einstein'ın az bilinen bir fotoğrafı

Einstein Hakkında Temel Bilgiler

1) 14 Mart 1879'da, sabah 11:30'da, Almanya'nın eski Württemberg eyaletinin Ulm kentinde, sonradan Bahnhofstraße sokağında, B135 numaralı binada doğdu.

2) 76 yaşında, ABD'nin New Jersey eyaletinin Princeton kentinde, 18 Nisan 1955 Pazartesi günü gece 1:15'te öldü. Ölüm nedeni, daha önceden tanısı konan bir abdominal anevrizmanın patlaması sonucu oluşan durdurulamaz bir iç kanamadır.

3) Ölümünden birkaç saat sonra beyni, izni alınmaksızın Dr. Thomas Harvey tarafından çıkarılmış ve bilimsel olarak incelenmiştir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

4) Albert Einstein'ın bir mezarı yoktur, gömülmemiştir. Einstein'ın isteğine uygun olarak bedeni ölümünden sonra yakılmış ve külleri bilinmeyen bir yere savrulmuştur.

5) Einstein, son vasiyetini 18 Mart 1950 yılında yazmıştır ve sekreteri Helen Dukas ile Dr. Otto Nathan'ı yetkili olarak atamıştır. Vasileri arasında üvey kızı Margot, 2 oğlu Hans Albert ile Eduard ve bazı diğer isimler bulunmaktadır. Tüm yazılı varlığı, Kudüs'te bulunan Yahudi Üniversitesi'ne verişmiştir.

6) Einstein'ın kız kardeşi Maja'nın belirttiğine göre Einstein küçüklüğünde yapbozlarla, bulmacalarla ve ufak bir inşaat setiyle oynamayı seviyordu. En sevdiği ise binalar inşa etmekti. Vahşi doğayla ve sportif faaliyetlerle çok daha az ilgileniyordu. İlerleyen yaşıyla birlikte tek tutkusu kitap okumak haline geldi.

7) Einstein, hiçbir zaman kötü bir öğrenci olmadı. Daha ilkokuldayken iyi bir öğrenci profili çiziyordu. Özellikle matematik ve doğa bilimlerinde notları hep iyi veya pekiyiydi. Dil, çizim ve spor notları ise daha düşüktü; ancak başarısız denemezdi. Yine de, görülebileceği gibi, "hepsi 5" bir öğrenci değildi. İddia edilenin aksine, eğitim hayatı boyunca hiçbir sınıfı tekrar etmedi.

8) Einstein, liseyi Ekim 1896'da İsviçre'nin Aarau kentindeki Cantonal Okulu'nda bitirdi ve diplomasını aldı. 1896-1900 yılları arasında İsviçre Teknik Akademisi'nde (ETH) okudu. Temmuz 1900'de, matematik ve fizik diplomasını bu okuldan başarıyla aldı.

Tüm Reklamları Kapat

9) Einstein 2 defa evlendi. 1875-1948 yılları arasında yaşamış olan Mileva Maric ile Ocak 1903'te evlendi. Maric, ETH'deki bir diğer öğrenciydi. Şubat 1919'da boşandılar. 4 ay sonra, Haziran 1919'da, kuzeni Elsa Löwenthal (1876-1936) ile evlendi. İlk eşi Mileva'dan 2 oğlu, ikinci eşi Elsa'dan 1 kızı oldu.

10) Einstein'ın boyu İsviçre'deyken tuttuğu bir kayıt defterinde 171.5 santimetre olarak belirtilmiş. 1923 tarihli pasaportunda ise 175 santim olarak geçiyor. Kahverengi gözlere sahipti ve sağlaktı. Piyano ve keman çalmaktan hoşlanıyordu. En çok Mozart'ı severdi; ondan sonra Vivaldi, Bach, Schubert ve Corelli'yi severdi.

11) Einstein'ın Tümmler isimli bir teknesi vardı; ancak yüzme bilmezdi. Hatta can yeleği ile bile yüzmeyi reddederdi. Bu sebeple ailesi, Einstein teknesiyle her açıldığında hayatı için endişe ederdi.

12) Eşi Elsa ve doktorları yasaklamış olmasına rağmen sigara ve pipo içerdi. Bir miktar alkol de tüketirdi. Eğer içecek olursa, 1 bardak şarap ya da kanyak içerdi. Ancak büyük bir alkol içicisi değildi.

Tüm Reklamları Kapat

13) Einstein'ın tek bir favori yazarından söz etmek çok zor. Cervantes Saavedra'dan Don Quijote'u, Dostoyevski'den Karamazov Kardeşleri'i okumayı çok severdi. Söylediğine göre, David Hume'un İnsan Doğası Üzerine Bir Tez isimli eseri, gelişimine çok katkı sağlamıştır. Bunun haricinde Poincaré, Mach, Tolstoy, Heine, Shaw, Schopenhauer ve Spinoza okurdu. Daha çocukken Aaron Bernstein tarafından yazılan Doğal-Bilimsel Popüler Kitaplar serisini ve Ludwig Büchner tarafından yazılan Madde ve Kuvvet kitabını okumuştu. Ayrıca Kant'ın Saf Aklın Eleştirisi kitabını da okumuştu.

14) Einstein'ın 12 tane patenti bulunuyordu. Macar fizikçi Leo Szilard ile bir çeşit buzdolabının patentini almıştı. Endüstri Mühendisi olan Hermann Anschütz-Kaempfe ve Makina Mühendisliği Profesörü Rudolf Goldschmidt ile jiroskopic pusulanın, doktor Gustav Bucky ile bir işitme cihazının patentini almıştı.

15) Günümüzde halen Einstein'ın soyundan gelen insanlar yaşamaktadır. Ancak özel yaşamın gizliliği ilkesi nedeniyle isimleri ve adresleri açıklanmamaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 9
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 19:57:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2891

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Ş. Özdil, et al. Einstein'ı "Zaman"la Anlamak: Albert Einstein ile İlgili Temel Bilgiler. (25 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2891
Özdil, A. Ş., Bakırcı, Ç. M. (2014, October 25). Einstein'ı "Zaman"la Anlamak: Albert Einstein ile İlgili Temel Bilgiler. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2891
A. Ş. Özdil, et al. “Einstein'ı "Zaman"la Anlamak: Albert Einstein ile İlgili Temel Bilgiler.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2891.
Özdil, Ayşegül Şenyiğit. Bakırcı, Çağrı Mert. “Einstein'ı "Zaman"la Anlamak: Albert Einstein ile İlgili Temel Bilgiler.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 25, 2014. https://evrimagaci.org/s/2891.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close