Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Çalışmanın Bilimi: Nasıl Çalışmalıyız? Çalışırken Beynimizde Neler Oluyor?

Çalışmanın Bilimi: Nasıl Çalışmalıyız? Çalışırken Beynimizde Neler Oluyor? Career Launcher
3 dakika
22,642
Tüm Reklamları Kapat

Nöronlardan oluşan karmaşık bir ağ yumağı... İşte beynimiz budur! 145.000 kilometre uzunluktaki lifçikleriyle beynimiz, saliseler içinde bilgi işlemesinin yanı sıra, vücudumuzun canlı kalmasını sağlayan süreçleri de yönetir. Beynimiz neredeyse sınırsız öğrenme kapasitesine sahiptir (sınırlarıyla ilgili bir yazımızı buradan okuyabilirsiniz).

Peki bilgiyi öğrenirken beynimizin içinde neler oluyor dersiniz? Kullandığımız öğrenme yöntemi fark yaratır mı? Bir bakalım:

Tüm Reklamları Kapat

Çalışırken Beyninizde Neler Oluyor?

Öğrenme dediğimiz olay, beynimizdeki nöronlar arasındaki birleşme noktalarında (kavşaklarda), yani sinapslarda meydana gelmektedir.

Yeni bir şey öğrenirken, ilgili sinapsların performansı (işleyişi, rolü, fonksiyonu, bağlantıları, vb.) değişir. Örneğin yeni birisiyle tanıştığımızda beynimiz, bir isim ile bir görüntüyü ilişkilendirir. Bunu sağlayan, sinapslarda meydana gelen değişimdir. Bu bilgi, beynimizin değişik bölümlerinde saklanır ve o kişiyi her gördüğümüzde, görüntüyle ilgili sinapslar aynı anda çalışmaya başlar. Bu eşzamanlı çalışma sayesinde bilgiyi tam olarak öğrenmiş ve hatırlamış oluruz. Konuyla ilgili bir yazımızı buradan okuyabilir, videomuzu ise aşağıdan izleyebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Öğrenme işleminin tek biyolojik etkisi eş zamanlı çalışan sinapslar değildir. Yeni ve zor bir beceri edinmeye ya da tümüyle yeni bir konu öğrenmeye çalıştığımızda, beynimizdeki bağlantılar adeta "fiziksel olarak büyür". Bu değişimleri gündelik olarak fark edemeyiz; ancak zamanla öğrenmenin etkisi beyinde fiziksel olarak gözlenebilir.

Çalışma Yönteminizi İyi Seçin!

Birçokları daha fazla çalışabilmek için geceleri geç saatlere kadar uyanık kalmayı seçmektedir. Ancak yapılan birçok deney, geç saatlere kadar uyanık kalmanın çoğu zaman ters etki yarattığını göstermiştir. Hatta Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, beyinde bilginin saklandığı korteks üzerinde yorgunluğun olumsuz etkisi olduğunu kanıtlamıştır. Dolayısıyla kendinizi geç saatlere kadar zorlamak yerine, uyuyun. Böylece daha sağlıklı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Benzer şekilde, Hendrix Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada, 1. sınıf üniversite öğrencileri üç gruba ayrılmıştır: gece kuşları, erkenciler ve düzenli yaşayanlar. Bu öğrenciler 1 yıl boyunca çalışma ve uyku alışkanlıkları bakımından izlenmiştir. Bunun sonucunda, yıl sonundaki not ortalamaları şöyle ölçülmüştür:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

  • Gece Kuşları: 2.84
  • Erkenciler: 3.18
  • Düzenli Yaşayanlar: 3.18

Yani gececi olmanın size doğrudan bir fayda sağlamadığını söyleyebiliriz.

Bu harika görselde, kısaca beynimizin nasıl çalıştığını ve nasıl öğrendiğini görüyoruz.
Bu harika görselde, kısaca beynimizin nasıl çalıştığını ve nasıl öğrendiğini görüyoruz.
Science Dump

Sınav öncesi deliler gibi çalışmak ("ineklemek"), kısa vadede etkili bir yöntem olabilir; ancak size kalıcı öğrenme sağlayamaz. Bir sınava bir seferde çok çalışmaktansa, çalışma seanslarını zamana yayarsanız daha başarılı olursunuz. Bunu çok seferler duyduğunuzu biliyoruz; ancak gerçek bu.

Ayrıca bir sınava yönelik benzer sorular çözmenin de öğrenmeye katkı sağladığı bilinmektedir. Örneğin Louisville Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada, bir profesör sınıflardan birini her dersin sonunda o derste işlenen konulara yönelik anlık bir sınava tabi tutmuştur. Aynı ders programını uyguladığı diğer sınıfa ise bu sınavları yapmamıştır. Bunun sonucunda, anlık sınavların uygulandığı sınıftaki öğrenciler, ara sınavlarda diğer sınıfa göre çok daha yüksek notlar almışlardır.

Ağır Çalışma; Akıllı Çalış?!

Çoğu zaman çalışma yöntemleriyle ilgili tuhaf tavsiyeler veren görseller paylaşılmaktadır. Bunlardan birini eğlenceli bir şekilde inceleyelim:

Bu görsel eğlencelik olarak hazırlanmıştır. Lütfen fazla ciddiye almayınız. Ancak verilen bir mesaja, ileri sürülen bir iddiaya nasıl bambaşka açılardan bakabileceğimizi ve bunu yaparken bilimin ne kadar önemli bir araç olduğunu anlamamızı sağlayan hoş bir örnek olduğu kanaatindeyiz. Farklı bir perspektiften bakabilmek her zaman çok kıymetlidir ve bu nedenle bu tür minik pratiklerin faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Bu görsel eğlencelik olarak hazırlanmıştır. Lütfen fazla ciddiye almayınız. Ancak verilen bir mesaja, ileri sürülen bir iddiaya nasıl bambaşka açılardan bakabileceğimizi ve bunu yaparken bilimin ne kadar önemli bir araç olduğunu anlamamızı sağlayan hoş bir örnek olduğu kanaatindeyiz. Farklı bir perspektiften bakabilmek her zaman çok kıymetlidir ve bu nedenle bu tür minik pratiklerin faydalı olacağı kanaatindeyiz.

 

Kaynak: 9GAG

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 36
  • Muhteşem! 10
  • İnanılmaz 8
  • Bilim Budur! 6
  • Umut Verici! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Güldürdü 2
  • Grrr... *@$# 1
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 02:27:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3756

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Çalışmanın Bilimi: Nasıl Çalışmalıyız? Çalışırken Beynimizde Neler Oluyor?. (5 Temmuz 2015). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3756
Bakırcı, Ç. M. (2015, July 05). Çalışmanın Bilimi: Nasıl Çalışmalıyız? Çalışırken Beynimizde Neler Oluyor?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3756
Ç. M. Bakırcı. “Çalışmanın Bilimi: Nasıl Çalışmalıyız? Çalışırken Beynimizde Neler Oluyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Jul. 2015, https://evrimagaci.org/s/3756.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Çalışmanın Bilimi: Nasıl Çalışmalıyız? Çalışırken Beynimizde Neler Oluyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 05, 2015. https://evrimagaci.org/s/3756.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close