Nükleer Fizik: Nükleer Kararlılık

-
Özgün
Özgün Nedir?
Bu yazı, Evrim Ağacı'na ait, özgün bir içeriktir. Konu akışı, anlatım ve detaylar, Evrim Ağacı yazarı/yazarları tarafından hazırlanmış ve/veya derlenmiştir. Bu içerik için kullanılan kaynaklar, yazının sonunda gösterilmiştir. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.
Peki öyleyse, çekirdekteki protonlar nasıl bir arada bulunabiliyorlar? Birbirlerini itmeleri gerekmez mi? İşte bu soruya cevap vermek için, temel kuvvetlere bir göz atmamız gerekiyor.
Doğada, 4 adet temel kuvvet bulunur. Bunlar;
1.En zayıf kuvvet olmasına rağmen, bütün evreni şekillendiren kütleçekim kuvveti.
2.Atomları ve molekülleri bir arada tutan elektromanyetik kuvvet.
3.Çekirdeği bir arada tutan güçlü nükleer kuvvet.
4.Atomaltı parçacıkların türünün değişmesinde etkili olan ve güçlü nükleer kuvvetten
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2F3f78641a6feb80ff00f07d00f34c6d8d.png)
Eğer Güçlü nükleer kuvvetin gücünü 1 olarak alırsak, elektromanyetik kuvvet bunun 1/137'si kadardır. Zayıf nükleer kuvvet ve kütleçekim kuvveti ise sırasıyla;
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2F3f78641a6feb80ff00f07d00f34c6d8d.png)
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2Fb209daf34f93797e9c5e882344ac61e3.png)
Bu yazımızın odak konusu ise, çekirdeği bir arada tutan güçlü nükleer kuvvet olacak. Güçlü nükleer kuvvet (kısaca nükleer kuvvet); proton ile proton, proton ile nötron ve nötron ile nötron arasındadır ve kısa bir menzile ( yaklaşık
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2F72196ea3795457cf11cc164c4c5eafce.png)
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2Fac6d70a3a2cb0b396a32261d99e3c1be.png)
Bunu şu şekilde açıklayabiliriz: pozitif yüke sahip olan protonlar birbirlerini iterler. Bu kuvvet, proton sayısı 10'dan daha büyük olan atomlarda öylesine kuvvetli bir hale gelir ki, kararlı bir çekirdek oluşturmak için, yalnızca çekim kuvveti üreten nötronlara daha fazla ihtiyaç duyulur.
Yukarıdaki görselde de gördüğümüz düz çizgi, proton sayısının nötron sayısına eşit olduğu durumu gösterir. Basamaklı olarak ifade edilen ise, kararlı yapıdaki çekirdeklerde bulunan proton sayısı ve nötron sayısının oranını gösterir.
Bahsettiğimiz gibi, nükleer kuvvetin menzili oldukça kısadır. Bu da, protonların ve nötronların, yalnızca yakınlarındaki diğer proton ve nötronları kuvvetli şekilde çekebilmesine yol açar. Bu yüzden, artan nötron sayısı bile, çekirdeğin kararlı bir yapıya sahip olmasına yetmeyebilir. Bunu bir limit olarak düşünebiliriz. Bilinen, en ağır ve kararlı çekirdek,
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2Fc3ab295399e3d87f5b9231b458916a0a.png)
Bundan daha ağır olan çekirdekler kendilerini, parçacık saçarak, daha hafif ve kararlı hale getirmeye çalışırlar. Diğer bir deyişle, bozunurlar.
Bu bozunumları 5 sınıf altına toplayabiliriz. Alfa (α) bozunumu, beta eksi (β) bozunumu, pozitron emisyonu, elektron yakalama ve gama bozunumu.
İlerleyen yazılarımızda, bu bozunumları inceleyecek ve nükleer fiziğin temellerini anlamaya çalışacağız.
Ege Can KARANFİL
Referanslar
- Prof. Dr. Selahattin Özdemir, Health Physics ders notları
- HyperPhysics, "Fundamental Forces"
<http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/Forces/funfor.html> - HyperPhysics, "The Weak Force"
<http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/Forces/funfor.html#c4> - HyperPhysics, "Gravity"
<http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/grav.html#grav>
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/02/2023 18:14:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12626
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.