Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Midye Zehirlenmesi

Midye Zehirlenmesi
2 dakika
83,059
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Midye Zehirlenmesi
  • Türkçe Adı Midye Zehirlenmesi
  • İngilizce Adı Mussel Poisoning
  • OrphaNet

Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma

Özellikle Türkiye'de yoğun bir şekilde tüketilen midyeler ve benzeri su ürünleri, kimi zaman ölümcül hastalıklara, daha doğrusu zehirlenmelere yol açabiliyor. Özellikle midye içerisine bulaşmış olabilecek dinoflagellalar ve bakteriler, midye içerisinde çeşitli kimyasallar üreterek, midyenin insan için ölümcül bir hale gelmesine sebep olabiliyorlar. Hatta 2009 yılında yapılan bir araştırma, spesifik olarak Azadinium spinosum isimli ufak alglerin yaygın olarak görülen midye zehirlenmesinden sorumlu olduğunu tespit etmiştir.

Buna rağmen, bugüne kadar tanımlanan çok çeşitli midye (ve su ürünü) zehirlenmesi mevcut. Ancak hemen hepsinde karşılaşılan kimyasallar, "nörotoksin" dediğimiz sinir dokusunu harap eden kimyasallar şeklindedir. Dolayısıyla çok ciddi tehlikeleri bulunabilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Midyelerde rastladığımız en kritik nörotoksinler domoik asit, ciguatoksin, histamin, azasparikasit gibi kimyasallardır. Dolayısıyla bu kimyasalların aşırı miktarda vücuda alınması, çok kritik etkiler doğurabilir.

İnsanlar için bu durumun tehlikesi, midyelerle beslenen balıkların vücudunda bu nörotoksinlerin birikmesi, daha sonra daha büyük balıkların da bu küçük balıkları yiyerek giderek bu toksini depolamasıdır. En son tüketici olan insan ise, tek bir balıktan ciddi miktarda nörotoksin alabilir ve anında, ciddi sorunlarla baş etmek zorunda kalabilir. Kimi zamansa sadece tek bir midyede biriken nörotoksinler bile ciddi hasarlara yol açabilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Nörotoksinler, basitçe, sinirlerin kimyasal işlevlerini bozarak onları tahrip eden kimyasallardır. Bu kimyasalların vücuttan uzaklaştırılamaması durumunda sinir dokusu bozulmaya başlayacaktır.

Belirti ve Semptomlar

Eğer su ürünleri tükettikten sonra aşağıdaki belirtileri gösteriyorsanız, büyük ihtimalle zehirlenme ile karşı karşıyasınız demektir:

  • Karın Krampları
  • İshal
  • Kusma
  • Mide Bulantısı

Bunlar ilkin semptomlar. Eğer bu sırada müdahale edilmezse, nörotoksinler sinir dokusunu tahrip etmeye başlıyorlar ve başka belirtiler gözüküyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

  • Dişler sanki gevşemiş de düşeceklermiş gibi hissiyat
  • Sıcak ile soğuğu birbirine karıştırma (buza değildiğinde yanma hissi gibi)
  • Baş ağrısı
  • Düşük kalp ritmi ve düşük kan basıncı
  • Ağızda metalik tatlanma

Ayrıca bazı tip nörotoksinler bazı ani etkilere de yol açabilirler:

  • Nefes darlığı
  • Aşırı kırmızı yüz ve vücut
  • Kaşınma ve kızarıklıklar

Bazı tip midyelerin zehirlerinde ise farklı semptomlar baş gösterebilir. Bu nörotoksinler yaklaşık 30 dakika içerisinde kendisini gösterirler. Şöyle ki:

  • Hissizlik ve uyuşma
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Geçici felç (bacaklar ve kollarda)
  • Kusma, mide bulantısı, ishal

Kısaca midye (ve aslında herhangi bir su ürünü) tükettikten sonra bunlardan bazılarını hissediyorsanız mutlaka doktorunuza başvurunuz. Aksi takdirde, zehrin vücuda tamamen yayılması sonrası öncelikle kalıcı felç, sonrasında ise beyin hasarı sonucu zihinsel problemler ve hatta ölüm baş gösterebilir.

Önlem Yöntemleri

Özellikle midye tüketiminde aşırıya kaçılmamasını (belki az miktarda toksin vücuttan atılabilir; ancak o partide çok sayıda hastalıklı midye varsa, hepsinin tüketimi ölümcül olacaktır) ve sadece güvendiğiniz yerlerden midye tüketmenizi söyleyebiliriz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 28
  • Korkutucu! 19
  • Üzücü! 8
  • Bilim Budur! 6
  • Muhteşem! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • İğrenç! 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 18:09:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/673

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Midye Zehirlenmesi. (2 Mart 2012). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/673
Bakırcı, Ç. M. (2012, March 02). Midye Zehirlenmesi. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/673
Ç. M. Bakırcı. “Midye Zehirlenmesi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Mar. 2012, https://evrimagaci.org/s/673.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Midye Zehirlenmesi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 02, 2012. https://evrimagaci.org/s/673.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close