Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Hatalı İsimlendirilmiş ve Yanlış Bilinen Hayvanlar: Kral Kobra, Gerçekten Kobra mıdır?

Hatalı İsimlendirilmiş ve Yanlış Bilinen Hayvanlar: Kral Kobra, Gerçekten Kobra mıdır? National Geographic
4 dakika
15,609
Tüm Reklamları Kapat

Canlıların halk arasındaki isimleri genellikle oldukça hatalı çağrışımlara neden olabilmektedir. Bu nedenle bilimsel perspektiften çeşitli canlılardan söz ederken genellikle Latince isimlerini kullanmaya çalışırız, böylelikle hangi türden bahsettiğimiz kesin bir şekilde anlaşılır.

Bu görselde, halk arasındaki isimleri hatalı veya en azından yanıltıcı olan canlılardan sadece birkaçına yer verilmektedir. Ne yazık ki bunlardan çok daha fazlası bulunmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Hatalı İsimlendirilmiş Hayvanlar
Hatalı İsimlendirilmiş Hayvanlar
Bird and Moon Comics

Sorabilirsiniz, Kral Kobra neden "kobra" değil diye... Ya da dağ keçisi "keçi" değil de nedir diye...

Gerçek kobralar Naja cinsinin üyeleridir. Kral kobra ise Ophiophagus cinsindendir. Filogenetik, anatomik ve ekolojik farklarından dolayı "kobra" üyesi değildir. Kral kobraları kobralardan ayıran özelliklerden bazıları şunlardır; örneğin kral kobranın büyük kafa pulları 11 tane iken, gerçek kobraların 9 tanedir. Kral kobraların boyunları daha dar, gerçek kobraların ise daha geniş. Ayrıca kral kobralar genelde diğer yılanlar ile beslenir. Günümüzde 28 gerçek kobra türü bulunur ve kral kobra onlardan birisi değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Benzer şekilde, dağ keçisi de, gerçek keçilerin yer aldığı Capra cinsine ait bir hayvan değildir. Oreamnos americanus türünün halk arasındaki adıdır.

Sadece bunlar da değil... Yosun, bitki değildir. Algler, bitkiler ile akraba olmayan fotosentetik ayrı bir taksonomik üyedir. Planktonlar da aynı şekilde, akıntı ile hareket eden mikroorganizmaların bütünüdür.

Siyanobakteri, alg değildir. Eskiden mavi-yeşil alg olarak sınıflandırılan bu canlılar, artık siyanobakteri olarak sınıflandırılır. Siyanobakteriler, denizlerin üstündeki kontrast farklılıklarını veren fotonsentetik canlılardır. Planktonlar denizlerin altında yaşayan topluluktur; pleustonlar ise deniz-hava arasındaki ince katmanda yani aslında yüzeyde yaşayan canlı topluluğudur. Bu yüzden siyanobakteriler aslında pleustondur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Elektrikli yılan balığı, yılan balığı değildir. Anguilliformes adlı müren takımından değildirler. Kemikli balıklardan olan Gymnotiformes adlı yeni dünya bıçak balığı takımındandırlar.

Kızıl panda, panda değildir. Ursidae (büyük ayılar) adlı ayıların bulunduğu familyanın aksine Ailuridae adlı kendilerine özgü zoolojik familyaları mevcuttur. Morfolojik gözlemlerden dolayı eskiden rakungiller (küçük ayılar) ailesinde bulunurken; son sitogenetik çalışmalar ayrı sınıflandırılmalarını gerektirdi.

Katil balina, balina değildir. Balinalar (Catecea) takımının, dişli balinalar (Odontoceti) alt takımı dahilindeki yunusgiller (Delphinidae) familyasında sınıflandırılırlar. Orcinus orca türü, filogenetik ve ekolojik açıdan gerçek balina olarak görülmez. Kendisi yunusgiller ailesinin en iri üyesidir. İsminin aksine katil de değildirler. Doğal ortamlarında insana saldırdıkları ile ilgili herhangi bir rapor yoktur. Sadece parklarda esir tutulanlar saldırganlaşabiliyor doğal olarak. Zira onlar da birer memeli.

Kızböceği, yusufçuk değildir. Yusufçuk ile kızböceği çok benzer olmasına rağmen dinlenme halindeki kanat pozisyonuna göre ayrılırlar. Yusufçuklar kondukları zaman kanatlarını yere paralel bir şekilde yanlara doğru tutarken, kızböcekleri kanatlarını yere dik bir şekilde sırtlarında (dorsal) tutarlar. Tıpkı kelebek ve güve arasındaki farklardan biri gibi. İkisi de Odonata takımına üyedirler; ancak Zygoptera (kızböceklerinin) ve Anisoptera (yusufçukların) olmak üzere alt takım olarak ayrılırlar.

Yaban arısı, arı değildir. Hymenoptera (zar kanatlılar) takımında Vespidea adlı familya üyesidir. Kendisi ne arı, ne de karıncadır. İngilizce "wasp" olarak tanınır. İkisinin parafiletik kuzenidir. Görselde bal arısı (solda) ve yaban arısı (sağda) gözüküyor.

Tüm Reklamları Kapat

Örümcek, böcek değildir. Eklem bacaklılar (Arthropod) şubesi, aşağıya doğru inildikçe böcekler (Insecta) ve örümcekgiller (Arachnid) adlı iki sınıfa ayrılır. Örümcekleri böceklerden ayıran en önemli özelliklerinden biri vücutları 3 lob yerine 2 lobludur. 6 bacak yerine 8 bacakları vardır. İki tane keliser (zehir dişleri/çengeli) ve pedipalp (his ayağı) vardır.

Riketsiya, virüs değildir. Zorunlu hücre içi parazit olmalarından dolayı virüs zannedilmişlerdir. Modern mikroskobik analizler ile metabolizmalarının ve morfolojilerinin bakteriler gibi olduğu gözlemlenmiştir. Daha sonra aslında gram (-) mikro bakteri oldukları anlaşılmıştır.

Dimetrodon, dinozor değildir. Yaklaşık 295 - 275 milyon yıl önce Erken Permiyen Dönemi'nde yaşamış bir synapsid cinsidir. Yaşadığı dönemde daha dinozor takımı evrimleşmemişti bile. Dolayısıyla aslında Dimetrodon, memelilere (mesela insanlara) dinozorlardan daha yakın akrabadır.

Pteranodon, dinozor değildir. Kendileri Pterosaur olarak bilinen takımın üyeleridir. Yani uçan sürüngenler olarak sınıflandırılan bu canlılar, dinozorlar takımı dahilinde değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Plesiosaur, dinozor değildir. Elasmosaurus gibi halk arasında Lochness canavarı olarak bilinen cinsleri de barındıran Plesiosaur takımı, dinozor değil aslında deniz sürüngenleridir. 

Bu nedenlerle kral kobraya "kobra", dağ keçisine "keçi" denmesi halk arasında çok önemli olmayabilse de, bilimsel anlamda yanıltıcıdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 19
  • İnanılmaz 15
  • Merak Uyandırıcı! 11
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 15:21:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4588

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu, et al. Hatalı İsimlendirilmiş ve Yanlış Bilinen Hayvanlar: Kral Kobra, Gerçekten Kobra mıdır?. (11 Ekim 2016). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4588
Türkoğlu, P., Bakırcı, Ç. M. (2016, October 11). Hatalı İsimlendirilmiş ve Yanlış Bilinen Hayvanlar: Kral Kobra, Gerçekten Kobra mıdır?. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4588
P. Türkoğlu, et al. “Hatalı İsimlendirilmiş ve Yanlış Bilinen Hayvanlar: Kral Kobra, Gerçekten Kobra mıdır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Oct. 2016, https://evrimagaci.org/s/4588.
Türkoğlu, Pedram. Bakırcı, Çağrı Mert. “Hatalı İsimlendirilmiş ve Yanlış Bilinen Hayvanlar: Kral Kobra, Gerçekten Kobra mıdır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 11, 2016. https://evrimagaci.org/s/4588.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close