Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Günde Sadece 6 Saat Uyku, Hiç Uyumamak Kadar Kötü Etkilere Sahip Olabiliyor!

Günde Sadece 6 Saat Uyku, Hiç Uyumamak Kadar Kötü Etkilere Sahip Olabiliyor! Medical News Today
4 dakika
232,410
Podcast
5:46
Talha Çakırca
Seslendiren
48
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Yeterince uyumamak, sağlığınız ve üreticiliğiniz için kötüdür. Esnemeyin, esnemeyin. Bunu hepimiz biliyoruz. Ancak yapılan bir araştırmanın sonuçları, uyku eksikliğinin uzun vadede birikmesinin performans üzerinde ne kadar olumsuz etkiye sahip olabileceğini gözler önüne serdi.

Laboratuvar ortamındaki bir uyku araştırmasında iki hafta boyunca sadece altı saat uyumalarına izin verilen denekler, iki gün boyunca hiç uyumayan denekler kadar kötü performans sergilediler. İşin şaşırtıcı tarafı ise şu: 6 saat uyuyan uyuyan denekler, performanslarının gayet iyi olduğunu sanıyorlardı.

Tüm Reklamları Kapat

Sleep jurnalinde yayımlanan makalede, 48 denek üzerinde uyku araştırması yapıldı ve bu denekler farklı gruplara ayrılarak günde en fazla dört, altı veya sekiz saat uyumalarına izin verildi. Talihsiz bir grubun ise üç gün boyunca hiç uyumasına izin verilmedi.

Laboratuvar çalışması boyunca denekler, uyudukları zamanlar haricinde her iki saatte bir bilişsel performans ve reaksiyon (tepki) süresi bakımından sınandılar. Ayrıca duygu durumları veya herhangi bir semptom hissedip hissetmedikleri konusunda kendilerine sorular soruldu.

Tüm Reklamları Kapat

Altı Saat Uyku Neden Yeterli Değil?

Tahmin edebileceğiniz üzere, günde sekiz saat uyumasına izin verilen denekler, ortalamada en yüksek performansı gösterdiler. Sadece dört saat uyumasına izin verilenler, her geçen gün daha da kötü performans gösterdiler. Günde altı saat uyumasına izin verilenler normal yaşantılarını sürdürüyor gibiydiler. Ta ki deneyin onuncu gününe kadar...

Deneyin son birkaç gününde, günde sadece altı saat uyumasına izin verilen deneklerin bilişsel performansı, hiç uyumasına izin verilmeyenlerinkiyle aynı seviyeye düştü. Bir diğer deyişle, günde altı saat uyku, iki gün boyunca hiç uyumamak kadar kötü olabiliyor. Günde dört saat uyuyanların da performansı düşüktü. Bu kişiler, dip noktasına diğerlerinden daha da hızlı ulaştılar.

Araştırmanın en önemli sonuçlarından birisi, altı saat uyku uyuyanların uyku seviyelerini "hiç de fena değil" olarak nitelendirmesiydi. Hatta bilişsel kapasiteleri yokuş aşağı giderken bile! Hiç uyumayan grup, en azından "giderek daha da uykulu" olduklarını belirtebilmişlerdi. Deneyin sonunda, bu grubun uykululuk hali iki kat arttı. Ancak altı saatlik grupta bu değer sadece bir kat arttı. Bu bulgular, insanların uykululuk hallerini nasıl değerlendirdiklerine yönelik soru işaretleri doğuruyor. Bu kişiler, bilerek veya bilmeyerek reddediş halinde gibiler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Ne Kadar Uyuduğumuza Dair Hiçbir Fikrimiz Yok!

İşleri daha da karıştıran, insanların gerçekte ne kadar uyuduklarına dair tahmin yürütmede berbat olması.

Örneğin, CDC tarafından raporlanan bir Davranışsal Risk Faktörleri Takip Sistemi araştırmasına göre, Amerikalılar'ın %35'inden fazlası günde yedi saat uyuyor. Yani her 3 kişiden 1'i. Ancak uyku problemleri olan kişiler, her gece ne kadar uyuduklarını tahmin etmekte güçlük çekiyor.

Chicago Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, insanların gerçekte uyudukları süreyi daha fazla veya daha az tahmin etme ihtimalinin eşit olduğunu gösteriyor. Epidemiology jurnalinde yayımlanan bir diğer uyku araştırmasına göre ise insanlar genellikle uyudukları süreyi, gerçekte olandan 0.8 saat (veya 48 dakika) daha fazla tahmin ediyorlar. Aynı araştırmaya göre, altı saatten daha uzun süre uyuyan insanlar, uykularını gerçekte olandan 30 dakika fazla tahmin etmeye meyilliler. Yani eğer her üç Amerikalı'dan biri gibi siz de günde yedi saat uyuduğunuzu zannediyorsanız, muhtemelen gerçekte sadece altı saat civarı uyuyorsunuz.

Dolayısıyla kimse gerçekte ne kadar az uyuduğunun farkında değil ve az uyuduğumuzda, gerçekte uyuduğumuzdan daha fazla uyuduğumuzu sanıyoruz.

Birazcık uyku eksikliği bile (örneğin sekiz saat yerine altı saat uyumak bile), iki hafta gibi bir süreye yayıldığında, ağzı açık bırakacak sonuçlar yaratıyor. Birikimli uyku eksikliği yeni bir kavram değil; ancak bu etkileri net bir şekilde ortaya koyabilen akademik araştırma bulmak güç.

Tüm Reklamları Kapat

Uykuyu Düzeltmek: Söylendiğinden Daha Zor

Düzenli olarak günde yeterince uyumayı başarmak oldukça zor. Uzmanlar tarafından hep aynı tavsiyelerde bulunuluyor; ancak bunlar, muhtemelen başlangıç için faydalı tavsiyeler: hep aynı saatte yatağa gidin, yatmadan önceki 30 dakika içinde dijital ekranlara bakmayın, alkol miktarını azaltın (alkol birçoklarının uykusunu getirse de, uyku kalitesi ve süresini kısaltmaktadır), yeterince egzersiz yapın.

Daha az duyulan ama en az bunlar kadar önemli olan bir diğer tavsiye ise fazla kilolardan kurtulmak. Ulusal Uyku Vakfı'na göre, uyku apnesi ile obezite arasında sıkı bir ilişki var. Dahası obez işçiler, normal ve aşırı kilolu işçilere göre üreticilik bakımından daha kötü durumdalar.

Uyku problemlerinin diğer nedenleri fiziksel, nörolojik veya psikolojik sıkıntılar olabilir. Stres ve endişe bile uykuyu olumsuz olarak etkileyebilmektedir. CDC, uyku eksikliğini bir sağlık problemi olarak görmektedir ve bu, oldukça mantıklıdır da. Diyet, egzersiz, zihinsel sağlık ve fiziksel sağlık, uyku kalitemizi doğrudan etkilemektedir. Uyku kalitemiz de, en iyi performansımızı sergileyip sergileyemediğimizi belirlemektedir.

Ama kötü uyku alışkanlıklarını değiştirmek, kulağa gelenden daha zor. Fakat eğer iki gün boyunca hiç uyumadığınız bir zamandaki gibi performans sağlamanıza neden oluyorsa, bir denemeye değmez mi?

Çevirmen Notu: Konuyla ilgili olarak, dahilerin daha az uyuduğuyla ilgili yaygın kanının doğru olup olmadığını öğrenmek için, bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
121
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 115
  • İnanılmaz 52
  • Merak Uyandırıcı! 28
  • Muhteşem! 19
  • Bilim Budur! 19
  • Üzücü! 19
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 17
  • Umut Verici! 12
  • Korkutucu! 12
  • Güldürdü 5
  • Grrr... *@$# 5
  • İğrenç! 2
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Fast Company | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/04/2024 18:27:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7211

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Özellikler
Primatlar
Alzheimer
Yapay Seçilim
Epidemik
Canlı
Fotoğraf
Komplo
Kanser
Evrimsel Antropoloji
Bağışıklık
Karar
Karbon
Doğa Yasası
Madde
Covıd-19
Normal Doğum
Hastalık
Sosyal Medya
İklim
Yeni Koronavirüs
Yıldızlar
Karanlık Madde
Regülasyon
Zaman
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Duffy, et al. Günde Sadece 6 Saat Uyku, Hiç Uyumamak Kadar Kötü Etkilere Sahip Olabiliyor!. (25 Haziran 2018). Alındığı Tarih: 16 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7211
Duffy, J., Bakırcı, Ç. M. (2018, June 25). Günde Sadece 6 Saat Uyku, Hiç Uyumamak Kadar Kötü Etkilere Sahip Olabiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7211
J. Duffy, et al. “Günde Sadece 6 Saat Uyku, Hiç Uyumamak Kadar Kötü Etkilere Sahip Olabiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 25 Jun. 2018, https://evrimagaci.org/s/7211.
Duffy, Jill. Bakırcı, Çağrı Mert. “Günde Sadece 6 Saat Uyku, Hiç Uyumamak Kadar Kötü Etkilere Sahip Olabiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 25, 2018. https://evrimagaci.org/s/7211.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close