Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Meryem Mirzekani: Matematiğin Nobel Ödülü Olan Fields Madalyası'nı Kazanan İranlı Bilim Kadını!

Meryem Mirzekani: Matematiğin Nobel Ödülü Olan Fields Madalyası'nı Kazanan İranlı Bilim Kadını!
2 dakika
7,679
Tüm Reklamları Kapat

Uluslararası Matematik Cemiyeti, 40 yaşın altındaki matematikçileri onurlandıran Fields Madalyası'nı veren kurumdur. Ödül, Kanadalı matematikçi John C. Fields'ın adıyla anılmaktadır ve çoğu çevre tarafından "Matematiğin Nobel Ödülü" olarak görülür.

Fields Madalyası 1936 senesinden beri her 4 senede 1 defa veriliyor; ancak ilk defa 2014 yılında bir kadın bu ödülü almayı başarmıştır! 2009'dan 2017 yılındaki erken yaşta ölümüne kadar Stanford Üniversitesi'nde profesör olan Meryem Mirzekani, "Riemann yüzeylerinin dinamiği ve geometrisine ve bunları modül uzaylarına olağanüstü katkısı" dolayısıyla ödüle layık görülmüştür.

Tüm Reklamları Kapat

İran'ın Tahran kentinde doğan Mirzekani'nin matematikteki başarısı lise yıllarına dayanmaktaydı. Dünya'nın dört bir yanında lisans altı seviyedeki öğrenciler arasında en prestijli matematik turnuvası olan Uluslararası Matematik Olimpiyatları'nda sadece 1 değil, 2 defa altın madalya kazanmıştır. 1995 yılında katıldığı olimpiyatta tam skora imza atarak gelmiş geçmiş en başarılı puana erişmiştir. Stanford Report'a açıklamalar yapan Mirzekani, şöyle söylemişti:

Bu eğlenceli. Bir yapboz çözmek ya da detektiflik bulmacasında noktaları birleştirmek gibi... Yapabileceğimi düşündüğüm bir şeydi ve bu yolu izlemek istedim.

Lisansını Tahran'da bulunan Sharif Teknoloji Üniversitesi'nde tamamlayan Mirzekani, 1998 yılında kendisi de Fields Madalyası'na layık görülen Curtis McMullen'in danışmanlığında Harvard Üniversitesi'nden doktorasını almıştır. 

Tüm Reklamları Kapat

Mirzekani, Riemann yüzeyleri olarak bilinen karmaşık 1 boyutlu düzlemlerdeki modül uzayların hacmini bulmaya yönelik çalışması nedeniyle bu ödüle layık görülmüştü. Ancak bu Mirzekani'nin matematikteki tek yetenek alanı değildi. Araştırma ilgi alanları arasında Teichmüller teorisi, Hiperbolik geometri, Ergodik teori ve Simplektik geometri yer alıyor. Bunlarla ilgili şöyle söylüyordu:

Yeni ispatlar keşfetmek için belli bir tarifim yok. Zaten bilimsel araştırmaları zorlayıcı olduğu kadar çekici yapan da bu. Bir ormanda kaybolmak ve toplayabildiğiniz tüm bilgileri toplayarak yeni yöntemler geliştirmek ve yolunuzu bulmaya çalışmak gibi!

Yaptığı araştırmaların birçok diğer çalışma sahasının da önünü açabileceği düşünülmektedir. Bu sahalar arasında malzeme bilimleri, mühendislik, kuantum alan teorisi ve hatta Evren'in kökenlerini araştıran teorik fizik sahaları bile yer alıyor! Mirzekani şöyle söylüyordu:

Bu büyük bir onur. Genç dişi bilim insanlarını ve matematikçilerini teşvik edebilirsem ne mutlu bana! Önümüzdeki yıllarda bu tür ödülleri daha birçok bilim kadınının kazanacağını düşünüyorum.

2014 yılında Fields Madalyası, 3 diğer matematikçiye daha verilmişti. Bunlar, Instituto Nacional de Matemática Pura e Aplicada'dan ilk defa bu madalyayı alan Latin Amerikalı Artur Avilla, Princeton Üniversitesi'nden Manjul Bhargava ve Warwick Üniversitesi'nden Martin Hairer idi. Bu madalyanın sağladığı akıl almaz prestijin yanında, ayrıca her kazanana 15.000 Kanada Doları da ödül veriliyor. Ödüller 13 Ağustos 2014'te Güney Kore'deki Seoul kentinde bulunan Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nde verilmişti.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Mirzakhani'ye, ne yazık ki 2013 yılında meme kanseri tanısı kondu. 2016'da kemiklerine ve karaciğerine sıçrayan kanser, 14 Temmuz 2017'de, sadece 40 yaşındayken hayatının sonlanmasına neden oldu. Ölümünden 1 sene önce, Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen Mirzakhani, bu başarıya erişebilen ilk ve tek İranlı kadındır. Kendisini derin bir saygıyla anıyoruz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Muhteşem! 4
  • Üzücü! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 18:07:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2553

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Meryem Mirzekani: Matematiğin Nobel Ödülü Olan Fields Madalyası'nı Kazanan İranlı Bilim Kadını!. (14 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2553
Bakırcı, Ç. M. (2014, August 14). Meryem Mirzekani: Matematiğin Nobel Ödülü Olan Fields Madalyası'nı Kazanan İranlı Bilim Kadını!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2553
Ç. M. Bakırcı. “Meryem Mirzekani: Matematiğin Nobel Ödülü Olan Fields Madalyası'nı Kazanan İranlı Bilim Kadını!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 14 Aug. 2014, https://evrimagaci.org/s/2553.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Meryem Mirzekani: Matematiğin Nobel Ödülü Olan Fields Madalyası'nı Kazanan İranlı Bilim Kadını!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 14, 2014. https://evrimagaci.org/s/2553.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close