Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Ernst Mayr: Evrim, Bilim İçin Neden Önemli?

Ernst Mayr: Evrim, Bilim İçin Neden Önemli?
5 dakika
5,278
Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel biyolog Ernst Mayr, 20. yüzyılın en büyük bilim insanlarından birisi olarak kabul edilir. Evrimsel biyolojinin yanısıra taksonomi, tropik araştırmalar, kuşlar ve belki de hepsinden önemlisi bilim tarihi ile yakından ilgilenmiştir. Yaptığı çalışmalar, genetik ile Evrim Teorisi'ni tek bir çatı altında toplayan Modern Sentez'e müthiş katkılar sağlamıştır. Sadece bununla kalmamış, bugün liselerde halen yaygın olarak okutulan biyolojik tür tanını geliştirmiştir (her ne kadar günümüzde bu tanımın yerini evrimsel tür tanımı aldıysa da...).

Yaptığı çalışmalarla Charles Darwin'in göremediği birçok noktayı tespit etmiş, analiz etmiş ve sonuçlandırmıştır. Örneğin, Darwin'in tam olarak izah edemediği türleşme sürecini "Sistematik ve Türlerin Kökeni" isimli kitabında harika bir şekilde açıklamayı başarmıştır. Bu kitabında, türleri morfolojik benzerliklere sahip canlılar olmaktan çıkarmış, evrimsel süreç içerisinde biyolojik olarak birbirlerinden çiftleşebilirlik bazında ayırt edilebilir canlı grupları haline getirmiştir. Böylece, eskiden açıklanamayan ve tanımlanamayan birçok türün tanımlanmasını mümkün kılmıştır. 

Tüm Reklamları Kapat

Mayr hakkında daha söylenebileceklerin ucu bucağı yoktur. Örneğin modern biyoloji felsefesinin babası olarak kabul edilmesinden bahsetmedik bile! Ya da modern türleşme teorilerinin birden fazlasını tek başına inşa etmesinden...

Ancak bunlardan öte, bilim hakkındaki engin bilgileri ile döneminin sayısız bilim insanına yön vermiş, onların ufuklarını açmıştır. Bunlardan birisi de, ödüllü İngiliz bilim yazarı Roger Lewin'dir. Lewin, Mayr kadar güçlü bir bilimsel arka plana sahip olmasa da, New Scientist dergisinde 9 yıl boyunca çalışarak halka bilimi aktarmış, sonrasında Dünya'nın en önde gelen bilim dergilerinden Science'ta haber editörlüğü yapmıştır. Richard Leakey gibi Dünyaca ünlü evrimsel biyologlarla çalışmıştır (hatta onunla 3 kitap yazmıştır).

Tüm Reklamları Kapat

Lewin'in tek başına kaleme aldığı kitaplarından birisi, Yaşamın İpliği isimli kitaptır. Bu kitapta Dünya'nın en önde gelen bilim kuruluşlarından Smithsonian Enstitüsü'nün evrime bakış açısını ve neden önemli olduğunu düşündüklerini aktarmaya çalışmıştır.

Bu kitaptan ziyade, şimdilik sadece önsözünden bahsedeceğiz. 1982 tarihli kitabın önsözü, Ernst Mayr tarafından yazılmıştır ve evrimsel biyoloji hakkında önemli bilgilere yer vermektedir. Biz de, Evrim Ağacı okurlarına bunu aktarmak istedik. Öyleyse sözü Mayr'a bırakalım:

Charles Darwin, bu yıldan tam 100 yıl önce öldü. Buna rağmen, evrimsel biyoloji isimli bilim dalı her zaman olduğundan daha zinde, daha heyecan verici bir konumda. Bu günler, Dünya üzerindeki yaşamın güzelliği ve gizemleri ile ilgilenen günümüz akademisyenleri için heyecan verici zamanlardır. 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrimsel biyoloji bir zamanlar sadece doğa bilimcilerin ve fosil avcılarının ilgi alanıydı. Şimdi ise, çok geniş bir bilimsel disiplin ağından insanların ortak bir şekilde sürdürdüğü bir uğraştır. Hepsi, yaşayan dünyanın doğasını ve kökenini anlamak peşindedir. Bazı insanlar, doğayı bilmenin bir şekilde onun güzelliğini ve heyecanını yitirdiğini düşünerek bu hedeften sapmaktadırlar. Bu, tabii ki, korkaklıktır. Bilgi, insanoğlunun sahip olduğu değerli bir hediyedir. Canlıların inceliklerini ve onların tarihlerini öğrenmek, onlarda gördüklerimizin ve onlara duyduğumuz saygının azalmasına değil, artmasına neden olur. 

Günümüzde, evrimsel biyolojinin geniş ön cephelerinde, moleküler biyoloji sayesinde yakın zamanda ve büyüleyici bir şekilde birbirine bağlanan bilimlerin sayısı düşünüldüğünde, evrimsel biyolojinin nüfuz gücünün ne kadar fazla olduğu anlaşılabilecektir. Şu anda onun tarafından etkilenmeyen bilim dallarının sayısı yok denecek kadar azdır. Biyoloji için evrim, çalışma sahasını genişletici ve hükmedici bir yasadır. Yakın zamanımızda yapılan devasa genişlikteki araştırma faaliyetlerinden çıkarılabilecek müthiş bir sonuç, Darwin'in orijinal fikirleriyle şekillenen evrimsel biyolojinin kalbinin, tekrar tekrar sağlamlığının gösterildiği gerçeğidir. 

Bilim, fikirlerin birbirlerine sürekli bilenerek keskinleştiği bir sahadır. Bu sırada gayretle yapılan gözlemler, o fikirlerin yapısal araçlarını sağlar. Bilim ne kadar üretken olursa, karşıt görüşlerin sesi de o kadar gür çıkacaktır. Ne yazık ki şu anda evrimsel biyoloji sahasında yaygın olarak devam eden bir tartışma, evrimsel biyolojinin fikirlerini çarpıtarak onun yanlış anlaşılmasına neden olmaktadır. Evrimden başka hiçbir şey bu kadar gerçek olamazdı.

Bilim hakkında, hele ki evrim hakkındaki her kitap, yalnızca geçici bilgiler verebilir. Bu kitaplar yalnızca, sürekli geliştirilen yeni fikirlerin ve edinilen yeni bilgilerin o andaki bir özeti gibi olabilir. Eldeki kanıtların birbirine bağlanması, evrim gerçeğine işaret etmektedir: onun varlığına dair hiçbir şüphe yoktur. Bunun hakkında yapılan geniş açıklamalar da sayısız farklı açıdan sağlam bir şekilde temellendirilmiştir. Ancak halen keşfedilmesi gerekenler vardır. Darwin tarafından başlatılan bu entelektüel seyahat, günümüzdeki ve gelecekteki sayısız nesle yeni keşifler konusunda umut vaadetmektedir. Bu keşiflerin bazıları şu anda şüphelendiğimiz bazı noktaları doğrulayacak ve genişletecektir. Bazı diğerleri ise yanıldığımızı gösterecek ve bizi şaşırtacaktır. Dolayısıyla bu kitapta okuyacaklarınız, son durağın bir tanıtımı değildir. Bu kitap, gelecekteki keşiflere işaret eden bir yol tabelasıdır.

Ernst Mayr'ın harika bir şekilde ifade ettiği sözlere aynen katılıyor; Evrim Ağacı olarak bizim de sonsuz bir yolculuktaki anlık bir kesidi Türkiye'deki ve Dünya'nın her yanındaki okurlarımıza sunmaya çalışan bir araç olduğumuzu hatırlatmak isteriz. 

Tüm Reklamları Kapat

Nihai cevabı bilmiyoruz. Ancak o yolda ilerlerken, gerçek olduğunu bildiğimiz bol miktarda veriye sahibiz. Bu verileri bize sağlayan, açıklamamıza ve daha fazlasını keşfetmemizi sağlayan yegane gemimiz bilim... 

"Darwin 100 yıl önce öldü. Buna rağmen, evrimsel biyoloji her zaman olduğundan daha zinde, daha heyecan verici bir konumda. Bu günler, Dünya üzerindeki yaşamın güzelliği ve gizemleriyle ilgilenen günümüz akademisyenleri için heyecan verici zamanlardır." Ernst Mayr (Gelmiş geçmiş en önemli biyologlardan biri olarak görülen evrimsel biyolog, taksonom, tropik araştırmacı, ornitolog ve bilim tarihçisi)

O gemiden yolculuk boyunca hiçbir durakta inmemeniz, gidebildiğiniz yere kadar gitmeniz dileklerimizle...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 9
  • Bilim Budur! 6
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • R. Lewin. (1982). Thread Of Life. ISBN: 9780895990105. Yayınevi: Smithsonian.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 09:12:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3238

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Ernst Mayr: Evrim, Bilim İçin Neden Önemli?. (29 Ocak 2015). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3238
Bakırcı, Ç. M. (2015, January 29). Ernst Mayr: Evrim, Bilim İçin Neden Önemli?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3238
Ç. M. Bakırcı. “Ernst Mayr: Evrim, Bilim İçin Neden Önemli?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 29 Jan. 2015, https://evrimagaci.org/s/3238.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Ernst Mayr: Evrim, Bilim İçin Neden Önemli?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 29, 2015. https://evrimagaci.org/s/3238.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close