Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Cehennemden Gelen Tavuk: Keşfedilen Tür, Dinozor ve Kuşlar Arasında Geçiş Gösteriyor!

Cehennemden Gelen Tavuk: Keşfedilen Tür, Dinozor ve Kuşlar Arasında Geçiş Gösteriyor!
3 dakika
3,695
Tüm Reklamları Kapat

Üç farklı fosil iskelet üzerinde yapılan analiz bugüne kadar keşfedilmiş en fazla tamamlanmış, en sıradışı kuş benzeri dinozoru ortaya çıkardı: 3 metre uzunlukta, 225 kilogram ağırlığında ve Tyrannosaurus rex gibi potansiyel avcılara karşı koyabilmek için özelleşmiş sivri pençeler... Pittsburgh'ta bulunan Carnegie Doğa Tarihi Müzesi paleontologlarından Matthew Lamanna, yeni keşfedilen ve Anzu wyliei adı verilen tür için şöyle diyor:

Bu canlıya şaka amaçlı oloarak "Cehennemden Gelen Tavuk" dedik ve bence bu oldukça uygun bir isim.
Keşfin yapıldığı bölge...
Keşfin yapıldığı bölge...
PLOS One

Bu canlı günümüzden 66 milyon yıl kadar önce Dakotlar'da yaşadı ve birkaç kademeden oluştuğu söylenebilir. Taraklı bir kafası ve dişsiz bir gagası vardı ve bunlar genellikle modern zamanlardaki uçamayan kasovari gibi kuşlarla ilişkilendirilen özelliklerdir. Muhtemelen tüyleri de vardı. Ancak aynı zamanda bir dinozora özgü keskin pençelere ve sağlam bir kuyruğa sahipti. Kafatasının ve çenesinin yapısı onun bir hepçil olduğunu gösteriyor: hem avladığı etleri ve çaldığı yumurtaları yiyebiliyor, hem de bitki tüketebiliyor. 

Tüm Reklamları Kapat

Bilimsel adı bile oldukça hem korkunç, hem de sevimli bir karışımı içeriyor: "Anzu" Mezopotamya mitolojisinde "kuş benzeri şeytan" anlamına geliyor. "Wylei" ise müzeye destek olan kişinin dinozor aşığı torununun ismi.

Keşfedilen kemiklere örnekler...
Keşfedilen kemiklere örnekler...
PLOS One

4 Uzman Güçlerini Birleştirdi

2005 yılında Lamanna 3 diğer meslektaşıyla güçlerini birleştirerek Kuzey ve Güney Dakota'da bulunan Cehennem Deresi Oluşumu'nda (Hell Creek Formation) çıkardıkları üç ayrı kısmi iskeleti inceledi. Ekipteki diğer isimler Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nden Tyler Larson ve Hans-Dieter Sues ile Utah Üniversitesi'nden Emma Schachner. Schachner, programlarının çok yoğun olmasından ötürü bu birlikteliğin meyvesini toplamanın yıllarca sürdüğünü söyledi. İnceleme sonuçları sonunda PLOS One dergisinde yayımlandı.

Tüm Reklamları Kapat

Ekibin araştırmaları hem Anzu wyliei türünün, hem de oviraptorozorlar olarak bilinen diğer yakın akraba türlerin paleontolojik resmini ortaya koydu. Sues, basın açıklamasında şöyle dedi:

Neredeyse 100 yıldır oviraptorozorların Kuzey Amerika'da yaşadıkları sadece birkaç iskelet parçasından biliniyordu; ancak görünümleri ve biyolojileri birer sırdı. A. wyliei türünün keşfiyle sonunda bu türlerin neye benzediğine ve diğer dinozorlarla nasıl akraba olduğuna dair bir kanıtımız var.
Keşfedilen kemiklerin analizi...
Keşfedilen kemiklerin analizi...
PLOS One

Çok Çeşitli Dinozorlar

Anzu wyliei türü oviraptorozorların sinignaytidler olarak bilinen bir alt kümesine aitler. Araştırmalar bu tür dinozorların nemli düzlüklere sahip yaşamalanlarını tercih ettiğini gösteriyor. Diğer oviraptorozorlar ise kuru koşulları tercih ediyorlar. Takımın Anzu wyliei üzerindeki çalışmaları bilinen en büyük oviraptorozor olan, 1.5 ton ağırlığındaki Giganoraptor türünün de bir sinignaytid olduğunu doğruluyor. Lamanna bunu şöyle anlatıyor:

Sinignaytidler'in inanılmaz geniş çeşitlilikteki dinozorlar olduğunu keşfediyoruz. Bazıları hindi büyüklüğünde olsa da, Anzu ve Giganoraptor gibi türler karanlık bir sokakta karşılaşmak istemeyeceğiniz canlılardır. Görünen o ki oviraptorozorlar önceden düşünülene göre çok daha geniş bir yelpazede vücut büyüklüklerine ve ekolojilere sahip.
Keşfedilen türün filogenetik konumu...
Keşfedilen türün filogenetik konumu...
PLOS One

Buna rağmen "Cehennemden Gelen Tavuk" bile yenilmez değildi. Kısmi iskeletlerden birinde bulunan bir kaburga kemiğinde kırık tespit edildi. Bir diğerinde ise artiritli bir parmak kemiği vardı; bu da kırılmanın bir göstergesidir. Schachner şöyle diyor:

Bu hayvanlar açık bir şekilde, belli düzeydeki travmaya direnebiliyorlardı. Çünkü iki farklı iskelette yarı iyileşmiş hasarlara sahipti. Bu hasarların iki birey arasındaki etkileşim sonucunda mı, yoksa daha büyük bir avcı dolayısıyla mı oluştuğu halen gizemini koruyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: NBC | Arşiv Bağlantısı
  • M. C. Lamanna. (2014). A New Large-Bodied Oviraptorosaurian Theropod Dinosaur From The Latest Cretaceous Of Western North America. PLOS One. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 21:26:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2110

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. H. O. a. A. O. '. F. Hell', et al. Cehennemden Gelen Tavuk: Keşfedilen Tür, Dinozor ve Kuşlar Arasında Geçiş Gösteriyor!. (7 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2110
Hell', D. H. O. a. A. O. '. F., Bakırcı, Ç. M. (2014, April 07). Cehennemden Gelen Tavuk: Keşfedilen Tür, Dinozor ve Kuşlar Arasında Geçiş Gösteriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2110
D. H. O. a. A. O. '. F. Hell', et al. “Cehennemden Gelen Tavuk: Keşfedilen Tür, Dinozor ve Kuşlar Arasında Geçiş Gösteriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 07 Apr. 2014, https://evrimagaci.org/s/2110.
Hell', Dinosaur Hunters Ooh and Ahh Over 'Chicken From. Bakırcı, Çağrı Mert. “Cehennemden Gelen Tavuk: Keşfedilen Tür, Dinozor ve Kuşlar Arasında Geçiş Gösteriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 07, 2014. https://evrimagaci.org/s/2110.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close