Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Ay denizanası (Aurelia aurita)

Ay denizanası (Aurelia aurita) Vikipedi
Kızıl Deniz'de Ay denizanası (Aurelia aurita)
3 dakika
184
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

"Ay denizanası” olarak da bilinen Aurelia aurita, dünyadaki okyanusların çoğunda, tropik bölgelerde bulunan oldukça yaygın ve genellikle zararsız bir denizanası türüdür. Fakat yine de insanlar tarafından özellikle temas edilmesi tavsiye edilmez. Cinsin birçoğunda avlarını uyuşturmak için nematositler bulunur. Bu nematositler, Knidliler (Cnidaria) şubesinde bulunan tutunma, korunma ve av yakalamaya yarayan küçük sokucu bir yapıdır.[1] Fakat bu ölümcül bir etki veya hasar oluşturabilecek bir güce sahip değildir. Aurelia aurita yarı saydam bir yapıya sahiptir ve genellikle yaklaşık olarak 25 ile 40 santimetre çapa sahiptir. Üst kısmında gözle görülebilir bir biçimde belirgin dört gonadları bulunur. Bunlar at nalı şekline benzetilebilir. Bu gonadlar üreme işlevi görür. Aurelia cinsine ait türler evrimsel olarak birbirine çok yakın akrabalardır. Bu sebeple genetik bir analiz yapmadan cinsin içerisindeki türleri dış görünüşleri ile ayırt etmek çok zordur. Kısıtlı bir hareket kabiliyetine sahiptirler ve hareket halindeyken bile suyun akıntısıyla sürüklenirler. Bu denizanasının yaklaşık %98 civarı sudan oluşmaktadır. Bu tür diğer Knidliler (Cnidaria) türleri gibi tomurcuklanma ile ürerler.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Aurelia bütün denizanaları arasında en çok çalışılmış olmasına rağmen onun taksonomisi ve moleküler karakterizasyonu ile ilgili çok az şey bilinmektedir. Aurelia aurita Knidliler (Cnidaria) şubesine bağlı bir türdür. Dünya’da bulunan bütün okyanus ve denizler ele alındığında 10 binden fazla Knidliler (Cnidaria) türünün yaşadığı keşfedilmiştir. Denizlerimizde en çok rastlanan Knidliler şubesine ait türlerden biri Aurelia aurita olarak tespit edilmiştir. Bu canlılar muhtemelen açık okyanusta kas gücüyle hareket eden ilk canlılardandı. Muhtemelen Kambriyen hayvan yaşamının patlamasından önce gelen büyük jeolojik ve ekolojik değişikliklerin olduğu bir dönem olan Prekambriyen döneminin sonlarında ortaya çıktılar.[2] Paleontojik kayıtlar denizanalarının 650 milyon yıldan daha uzun süredir varlığını sürdürdüğünü gösteriyor.[3] Aynı zamanda birçok olumsuz koşulu atlattığını gösteriyor. Bu canlıların ciddi koşullarda bile güçlü kalabilecek şekilde evrimleştiğinin göstergesi olabilir. Aurelia aurita türünün genomuna derin bir inceleme bu canlıların hayatta kalma stratejisine dair birçok şey ortaya çıkarabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Aurelia cinsi, dünyadaki okyanusların çoğunda, tropik bölgelerde yaşar. Aurelia aurita türü, New England, Avrupa’nın doğu Atlantik kıyısı ve Doğu Kanada’da Kuzey Amerika’nın batı Atlantik kıyısında bulunur. Toparlanacak olunursa Aurelia cinsi limanlarda ve haliçlerde bulunabilen kıyıda yaşayan bir cinstir. Aurelia aurita, 6 santigrat derece ila 31 santigrat derece arasındaki okyanus suyunda yaşamaktadır. Optimum sıcaklıları ise 9 santigrat ile 19 santigrat arasındadır. Sakin suları akıntılı sulara tercih ederler. Tuzluluk oranı yüksek yerlerde daha az rastlanmıştır. Temmuz ve ağustos aylarında sıcaklığın yüksek ve çözünmüş oksijenin düşük olduğu yerlerde daha çok bulunmaktadır. Aurelia aurita bolluğu çözünmüş oksijen konsantrasyonu 2,0 mg L-1'den düşük olduğunda en yüksektir. Aurelia aurita düşük çözünmüş oksijen koşullarına güçlü bir müsamaha gösterir. Dolayısıyla yaz aylarına popülasyonu nispeten hâlâ fazladır. Seto İç Denizi ve Japonya’daki Tokyo Körfezi gibi kıyı bölgelerinde düşük çözünmüş oksijen konsantrasyonları, ay denizanası için üreme, gelişme, büyüme, beslenme ve hayatta kalma açısından oldukça elverişlidir.

Davranış ve Etoloji

Aurelia aurita hidrodinamik olmadığı için yavaş yüzer hatta çoğu zaman suyun altında sürüklenir ve avlarını yakalamaya yardımcı olacak şekilde bir dalgalanma yaratırlar. Vücutlarında bulunan rhopalia nedeniyle ışığı ve karanlığı çok iyi algılayabilirler. Bu yukarı ve aşağıyı algılamalarını da sağlar. Böylelikle hassas davranabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Diyet ve Metabolizma

Aurelia aurita türü, tunik larvalar, genç poliketler, rotiferler, yumuşakçalar, kabuklular, protozoanlar, diyatomlar, balık yumurtaları, yumurtalar ve diğer küçük organizmalar ile beslenirler.[3] Bazen ctenophores ve hidromedusa gibi zooplanktonlarla beslendikleri görülmektedir. Avlarını yakalamak ve besin ihtiyacını karşılamak için nematosistlerini kullanırlar.[1]

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Aurelia aurita genellikle sığlık yerlerde toplu şekilde yayılım gösterirler bu sebeple balıkçılığı ve ağ atmayı olumsuz şekilde etkileyebilirler. Aynı zamanda akıntının gücüne karşı yüzmeye çalışsalar bile bu konuda yetersiz kaldıkları için kıyıya vurdukları durumda kıyıda olumsuz bir görüntü yaratabilirler. Aradan geçen zaman ile çevreye kötü bir koku yaymaya başlarlar ve kıyılardaki insan sayısını ve turizmi olumsuz etkileyebilirler. Bazı bölgelerde elektrik santrallerinin soğutma borularını tıkayarak uğraştırıcı durumlar oluşturabilmektedir.

Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
2
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Bu blog yazısıyla ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/06/2023 16:16:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12234

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Lgbt
Zaman
Moleküler Biyoloji
Sperm
Yas
Beslenme
Bilinç
Bitkiler
Çocuk
Yüz
Lipit
Evrim Teorisi
Elektromanyetizma
Mavi
Doğa Olayları
Bilişsel
Oyun
Sosyal Medya
Sinir Sistemi
Yapay Seçilim
Test
Su Ayısı
Nadir
Saç
Köpekbalığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
İlk Defa Ne Zaman Giysi Giydik?
İlk Defa Ne Zaman Giysi Giydik?
Cin/Şeytan Çıkarma Ritüelleri Gerçek Olabilir mi? | Çoklu Kişilik Bozukluğu
Cin/Şeytan Çıkarma Ritüelleri Gerçek Olabilir mi? | Çoklu Kişilik Bozukluğu
Depremden Etkilenen Tüm Çocuklara Sesleniyoruz!
Depremden Etkilenen Tüm Çocuklara Sesleniyoruz!
Sizin Kulağınız Bu Tuhaf Şeylerin Kaçını Yapabiliyor?
Sizin Kulağınız Bu Tuhaf Şeylerin Kaçını Yapabiliyor?
Karadeliğin İçinden Kurtulabilir miydiniz?
Karadeliğin İçinden Kurtulabilir miydiniz?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. Civan. Ay denizanası (Aurelia aurita). (31 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 1 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12234
Civan, Ç. (2022, August 31). Ay denizanası (Aurelia aurita). Evrim Ağacı. Retrieved June 01, 2023. from https://evrimagaci.org/s/12234
Ç. Civan. “Ay denizanası (Aurelia aurita).” Edited by . Evrim Ağacı, 31 Aug. 2022, https://evrimagaci.org/s/12234.
Civan, Çınar. “Ay denizanası (Aurelia aurita).” Edited by . Evrim Ağacı, August 31, 2022. https://evrimagaci.org/s/12234.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close