Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bilim İnsanları, Lazerle Beyin Kontrol Etmeyi Başardı!

Bilim İnsanları, Lazerle Beyin Kontrol Etmeyi Başardı! Alex Wild
2 dakika
8,358
Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, bu özel alete Sinek Zihnini Değiştiren Alet (FlyMAD) adını verdiler. Bu aletin ne kadar etkili olduğunu göstermek için, lazeri bir sineğin başına tutarak onu bir balmumu topuyla flört edip çiftleşmesi için zorladılar. FlyMAD, sineğin hareketlerini izliyor ve baş kısmına doğrudan kızıl ötesi ışınlar yollayarak çalışıyor.

Deney uygulanmadan önce ise sineklerin beyinlerinde, genetik olarak tasarlanmış, lazerin ısısıyla aktifleşen, sinirsel devreler oluşturuldu. Konsept olarak teknik, şu ana kadar farelerde başarıyla uygulanan optogenetiğe (ışıkla nöron aktifleştirme) benziyor, ancak optogenetiğin sineklerde uygulanabilmesi çok güç. Bunun sebebi ise sineklerin farelere göre çok daha küçük kafa yapısına sahip olmaları, bu da ışığı beyine ileten fiber kabloların baş kısmına yerleştirilmesini oldukça zorlaştırıyor. 

Tüm Reklamları Kapat

Beyindeki sinir devrelerinde ısıyla aktifleşme, TRPA1 adı verilen ısıya duyarlı bir proteinin devrelere yerleştirilmesiyle sağlanıyor. Önceki araştırmalarda, TRPA1 proteini eklenmiş sinirsel devrelere sahip sineklerin çiftleşme davranışları incelenmişti. TRPA1 proteini eklenmiş sinekler sıcak bir kutuya konulduklarında ise sinir hücrelerinin aktif hale gelerek hayvanın çiftleşmeye istekli davranışlar sergilediği kaydedilmişti. 

Daha önceden North Carolina State University'den bilim insanları, yaşayan güveleri uzaktan kumanda edilebilir robotlara dönüştürmüştü. Bunlara,
Daha önceden North Carolina State University'den bilim insanları, yaşayan güveleri uzaktan kumanda edilebilir robotlara dönüştürmüştü. Bunlara, "biyorobot" adı veriliyor. Güvenin beynine ve kaslarına ufak elektrotlar takılarak, uçuşu sırasında kaslarına giden elektrik sinyalleri kontrol edilebiliyor. Araştırmacılar, benzer bir projeyi hamamböcekleri üzerinde de yürütüyor. Bu böceklerin arama-kurtarma çalışmalarında çok büyük roller üstlenebileceği düşünülüyor. Tabii bir de "savunma" amaçlı olarak...
The New York Times

Fakat sıcak kutu deneyinde sürecin yavaş ilerlediğini düşünen Barry Dickson ve onun çalışma arkadaşları Dan Bath, John Stowers, Dorothea Hörmann ve Andrew Straw, FlyMAD ‘i geliştirdiler. FlyMAD’in gönderdiği lazer ışınları, o bölgenin doğrudan ve hızlı bir şekilde ısınmasının sağlayarak proteinin çok hızlı bir şekilde aktifleşmesini sağlıyor ve buna bağlı olarak davranışsal değişim çok çabuk gerçekleşiyor. Nature News’den Sara Reardon tekniğin anlatıldığı videoyu (buradan ulaşabilirsiniz) şöyle açıklıyor:

FlyMAD’in çalışmalarını kanıtlamak adına, normal bir daire kutunun içine TRPA1 proteinli bir sinek konuldu. Protein, lazerin ısısıyla aktifleşti. Daha sonra sinek kutuda bulunan balmumu toplarıyla çiftleşmeye çalıştı ve dönerek, kanatlarını titreterek onlara kur yaptı. Sinek lazer kapatıldıktan 15 dakika sonraya kadar kur yapmaya devam etti. Araştırmacılar, bu devamlılığın, davranışın mekanizmasının geniş ve esnek bir aşamadan geçtiğini gösterdiğine inanıyorlar. TRPA1 proteini başka bir deneyde kas sistemini kontrol eden sinir hücreleri üzerinde de kullanıldı. Çalışmada, bu sinir hücrelerine lazer tutulmaya başlandığında sineklerin geriye doğru yürüdüğü, ışınlar kesildiğinde ise bu hareketin kaybolduğu kaydedildi.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • İnanılmaz 3
  • Korkutucu! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Muhteşem! 0
  • Umut Verici! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: io9 | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 16:18:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2032

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Gonzalez, et al. Bilim İnsanları, Lazerle Beyin Kontrol Etmeyi Başardı!. (7 Mart 2014). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2032
Gonzalez, R., Yurtman, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, March 07). Bilim İnsanları, Lazerle Beyin Kontrol Etmeyi Başardı!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2032
R. Gonzalez, et al. “Bilim İnsanları, Lazerle Beyin Kontrol Etmeyi Başardı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Erinç Yurtman, Evrim Ağacı, 07 Mar. 2014, https://evrimagaci.org/s/2032.
Gonzalez, Robbie. Yurtman, Erinç. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bilim İnsanları, Lazerle Beyin Kontrol Etmeyi Başardı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Erinç Yurtman. Evrim Ağacı, March 07, 2014. https://evrimagaci.org/s/2032.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close