Bilim ve Sanat

İlginizi Çekebilecek Sorular
- Siyam ikizlerinden birinin beyin ölümü gerçekleşince diğerine ne olur?
- Evrim ağacı, evrim ağacındaki yazarlar bir yazı, makale hazırlamak için ne kadar süre harcıyorlar?
- Ankara'nın başkent ilan edildiği yılda ankara'nın sosyal kültürel ekonomik ve coğrafi durumu nasıldı?
- Pekin adamı kimdir ve ne zaman ortaya çıkmıştır?
- Algi nedir? Nasil algilariz? Algilarimiz gelişir mi? Zeka gelişimi algiya mi bağli?
- Et yemek zorunlu değil, vegan beslenerek de hayatımızı devam ettirebiliyoruz, o halde et yemek acımasızlıktır. Bu argüman ne kadar doğru?
Paylaş
Bu yazının içerik özgünlüğü henüz kategorize edilmemiştir. Eğer merak ediyorsanız ve/veya belirtilmesini istiyorsanız, gözden geçirmemiz ve içerik özgünlüğünü belirlememiz için [email protected] üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
"Bilim ve sanat, bir kuşun iki kanadı gibidir. Bu iki kanadı kullanabilen toplumlar uçar ve özgür olurlar. Uçamayanlar ise tavuk olur... 'Tavuk toplum', önüne atılan bir avuç yemi gagalarken, arkadan yumurtalarının alındığının farkında bile olmaz!"
Bilgi: Bu söz çok sayıda kişiye atfedilmiştir; ancak ilk olarak kimin söylediği tam olarak bilinmemektedir. En sık olarak atfedilen kişilerin başında Charles Darwin gelir; fakat Darwin'in böyle bir söz sarfettiğine dair güvenilir bir kanıt bulunmamaktadır. Darwin'in büyük büyük torunu olan ekonomist Randal Keynes'in "Annie'nin Kutusu" isimli kitapta bu söze yer verdiği söylenir (ancak tarafımızdan kontrol edilmemiştir). Bazı diğer kişiler, ülkemizde Sunay Akın'ın bu sözü söylediğini iddia ederler. Fakat o da kendisi mi söyledi, yoksa kendisinden önceki bir kaynaktan mı aldı, bilemiyoruz. Ayrıca daha az bilinen isimlere de atfedildiği bilinmektedir. Örneğin Çinli bir öğretmen olan ve Peking Üniversitesi'nin eski rektörlerinden Cai Yuanpei'ye ve yine Çin doğumlu Amerikalı fizikçi Tsung-Dao Lee'ye atfedenler de bulunmaktadır. Söz, aynı zamanda süreç içerisinde çeşitli formlar da almıştır:
"Bilim ve sanat bir kuşun iki kanadı, bir el arabasının iki tekeri gibidir."
"Bilim ve sanat bir paranın iki yüzü gibidir."
"Bilim ve sanat bir yapının iki temel sütunu gibidir."
Kim söylemiş olursa olsun, tam 12'den vurduğunu düşünüyoruz.
Kaynaklar ve İleri Okuma:
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2019 20:46:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/797
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.