Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Ünlü Fizikçi Richard Feynman'ın Sanatsal Yönüne Bakış: Ressam ve Şair

Ünlü Fizikçi Richard Feynman'ın Sanatsal Yönüne Bakış: Ressam ve Şair Wikipedia
7 dakika
16,037
Tüm Reklamları Kapat

Richard Feynman (11 Mayıs 1918–15 Şubat 1988) deyince herkesin aklına 20. yüzyılın en iyi fizikçilerinden biri gelir. Nobel ödüllü Feynman’ın bilime olan katkıları çok fazla ve son derece değerlidir.

Feynman çok iyi bir fizikçi olduğu kadar çok iyi bir eğitmendir de. Feynman’ın prensiplerinden biri şudur: Eğer bir konuyu bir öğrencinin anlayabileceği kadar basit bir dille anlatamıyorsanız, o konuya tam olarak hakim değilsiniz demektir. Feynman ezberci yöntemlere karşıydı, basit ve berrak bir düşünme yöntemiyle öğretmeye çalışırdı. Dilinin ve derslerinin eğlenceli olması onu çok sevilen bir öğretmen yapmıştır. Feynman’ın öğrenme ve öğretme yöntemleri hala çok popülerdir. Richard Feynman’ın ilginç yönlerinden biri de müzik ve resim sanatıyla pratik olarak ilgilenmiş olmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Richard Feynman'a atfedilmiş, aslında ona ait olduğu ispatlanmamış bir söz. Sözün Feynman'a atfedildiği ilk kaynak, 2000 senesinde Robyn Williams tarafından yazılmış
Richard Feynman'a atfedilmiş, aslında ona ait olduğu ispatlanmamış bir söz. Sözün Feynman'a atfedildiği ilk kaynak, 2000 senesinde Robyn Williams tarafından yazılmış "Korkunç Canavarlar ve Parlak Fikirler" (Scary Monsters and Bright Ideas) isimli kitapta geçen hayali bir diyalogdur. Yazar, hayali olarak Einstein ile Feynman'ı konuşturur. Kitapta Einstein, "Eğer ki bir şeyi büyükannene anlatamıyorsan, onu anlamamışsın demektir." demiştir (ki Einstein asla böyle bir şey söylememiştir). Feynman ise Einstein'ın bu sözüne, yukarıdaki gibi cevap verir. Ancak bu hayali bir diyalogtur. Bu, hoş bir benzetme olmadığı anlamına gelmez tabii ki! Zira fizik de, gerçekten seks gibi oldukça pratik sonuçları olan bir olgudur: etrafımızda sahip olduğumuz her şey, bütün teknolojiler, bütün sistemler, bütün mekanizmalar öncelikle fiziğin eseridir. Fizik ve diğer temel bilim dalları doğa yasalarını keşfeder, inşa ettikleri teorilerle o yasaları izah eder, bunları alan uygulamalı bilimler (örneğin mühendislik) onlardan pratik ürünler üretir. Ancak fiziği aslen yapıyor olma nedenimiz, bize arabaları, uçakları, vs. versin diye değildir. Fiziği, Evren'i ve baş döndüren ihtişamını anlamak için yaparız. Pratik sonuçlarına ilk etapta bakmayız. Tıpkı seksin pratik sonucunun bebek üretmek olması; ancak onu sırf bu nedenle yapmıyor olmamız gibi... Feynman muhtemelen bu sözü hiç söylemedi; ancak biri söyleyecek olsaydı, muhtemelen bu muzip Bay Feynman olurdu!

Feynman’ın çizimlerini hiç görme şansınız oldu mu? Feynman çizme yeteneğini ilerleyen yaşlarında keşfetmişti; 1962 yılında yani 44 yaşındayken çizmeye başladı. Feynman’ın çizimlerine baktığımızda özellikle portre ve nü figürleri çizmekten keyif aldığını görürsünüz. Feynman fizik konusundaki kadar olmasa da resim konusunda da yetenekli olduğunu kanıtlamıştır.  Eserlerini “Ofey” takma adı ile imzalamış ve eserlerini sergileme şansı olmuştur. Çalışmalarından bazılarını Brain Pickings sayfasından inceleyebilirsiniz. Feynman’ın kızı Michelle tarafından derlenen ve Feynman’ın eskiz ve resim çalışmalarının yer aldığı kitapta (The Art of Richard P. Feynman: Images by a Curious Character) Feynman’ın şu sözleri yer alır:

Kendime sakladığım bir sebepten dolayı çizmeyi öğrenmeyi çok istedim; dünyanın güzelliği hakkında hissettiğim bir duyguyu iletmek istedim. Tarif etmesi zor, çünkü bu bir duygu. İnsanın dinde hissettiği bir şeye benziyor; bunun evrendeki her şeyi kontrol eden bir tanrı ile ilgisi var. Her şeyin nasıl farklı olduğunu ve farklı davrandığını düşündüğünüzde hissettiğiniz genel bir görüş vardır, bunlar ''sahne arkası''nda aynı organizasyonun aynı fiziksel yasaları tarafından çalışır. Bu, doğanın matematiksel güzelliğinin ve nasıl çalıştığının takdir edilmesidir. Gördüğümüz doğa olaylarının, atomlar arasındaki içsel çalışmaların karmaşıklığından kaynaklandığının farkına varmadır; ne kadar etkileyici ve mükemmel olduğu duygusudur. Bu hayranlık duygusunu hisseden biri ile çizim vasıtasıyla iletişim kurabileceğimi hissettim. Bir an için evrenin ihtişamı hakkındaki bu duyguyu ona hatırlatabileceğimi hissettim.’
Feynman'ın kara kalem portre çalışmalarından biri.
Feynman'ın kara kalem portre çalışmalarından biri.
Open Culture

Richard Feynman'ın öğüt niteliğindeki sözlerinden biri ise şudur:

Tüm Reklamları Kapat

Bir aktiviteye aşık ol ve yap! Kimse hayatın anlamını çözemez ve bu önemli değildir. Dünya'yı keşfet. Neredeyse her şey, yeteri kadar detaylarına indiğinizde gerçekten ilginçtir. En çok yapmaktan hoşlandığın şeyler üzerinde istediğin kadar çok çalış. Ne olmak istediğini düşünme, ne yapmak istediğini düşün. Başka şeylerle de biraz ilgili ol ki, böylece toplum istediğin şeyi yapmana engel olmasın.
Feynman'ın bu eskizlerine bakarak, kafasının fizikle olduğu kadar sanatsal kavramalarla da meşgul olduğunu fark edersiniz.
Feynman'ın bu eskizlerine bakarak, kafasının fizikle olduğu kadar sanatsal kavramalarla da meşgul olduğunu fark edersiniz.
Open Culture

Richard Feynman'ın çocukluğunda başlayan merakı ve öğrenme isteği hayatı boyunca onu bırakmaz. Daha çocuk yaştayken bir şeyin sadece adını bilmekle o şeyi bilmek arasındaki ayrımı öğrenmiştir. Feynman doğaya olan hayranlığını her fırsatta dile getirir; ona göre bir var oluşu ya da olayı ayrıntıları ile biliyor olmak, o oluşu ya da olayı daha güzel kılar. Feynman, BBC’nin Imagine programındaki söyleşisi sırasında bir sanatçı dostunun bilim insanları için bir çiçeği analiz etmeye başladıklarında çiçeğin güzelliğinin bozulduğunu söylemesini şöyle eleştirir:

Bir çiçeğin güzelliğini takdir edebilirim. Aynı zamanda bir çiçekte onun gördüğünden çok daha fazlasını görebilirim. Çiçeğin hücrelerini, içindeki karmaşık tepkimeleri düşünebilirim; bunlar da güzelliklerdir. Demek istediğim güzellik sadece gözün gördüğü boyutta takdir edilen bir şey değildir; daha küçük boyutlarda, çiçeğin iç yapısında ve o yapıların işleyişinde de güzellik mevcuttur. Çiçekteki renklerin böcekleri çekebilmek için evrimleşmesi ilginçtir; bu böceklerin renkleri görebildiği anlamına gelir. Bu başka bir soruyu ortaya çıkarır: Çiçekler de görülen bu estetik olgu daha basit yapılarda da mevcut mudur? Neden bu estetik? Bunun gibi ilginç sorularla bilimsel anlayış çiçeğin güzelliğine ve gizemine sadece katkıda bulunur.
Büyük fizikçi Richard Feynman'ın dikkat çektiği nokta, bilim için fazlasıyla kritiktir. Dolayısıyla bilimle ilgilenen insanlar için temel ilkelerden biri olarak görülmelidir. İnsan beyni, merakını giderecek şekilde özelleşmiş bir veri işleme makinasıdır. Bu sayede zeki memeli türleri yeni alanlara yayılabilmiş, meraklarının peşinden gidebilmiş, hayatta kalabilmiş ve hatta memeli bir hayvan türü olan insan, akıl almaz miktarda karmaşık ürünler üretebilmiştir. Bunların tamamı, merakımız ve o merakı giderme güdüsünün bir sonucudur. Dinden doğan felsefe, felsefeden doğan bilim hep bu merak giderme çabasının zincirleme ürünleridir.  Tüm bu süreçte oldukça basit ve kritik bir ilke vardır: bir şeyin neden, nasıl, ne zaman o şekilde olduğunu bilmiyorsanız, cevap
Büyük fizikçi Richard Feynman'ın dikkat çektiği nokta, bilim için fazlasıyla kritiktir. Dolayısıyla bilimle ilgilenen insanlar için temel ilkelerden biri olarak görülmelidir. İnsan beyni, merakını giderecek şekilde özelleşmiş bir veri işleme makinasıdır. Bu sayede zeki memeli türleri yeni alanlara yayılabilmiş, meraklarının peşinden gidebilmiş, hayatta kalabilmiş ve hatta memeli bir hayvan türü olan insan, akıl almaz miktarda karmaşık ürünler üretebilmiştir. Bunların tamamı, merakımız ve o merakı giderme güdüsünün bir sonucudur. Dinden doğan felsefe, felsefeden doğan bilim hep bu merak giderme çabasının zincirleme ürünleridir. Tüm bu süreçte oldukça basit ve kritik bir ilke vardır: bir şeyin neden, nasıl, ne zaman o şekilde olduğunu bilmiyorsanız, cevap "Bilmiyorum."dur. Bir başka cevap yoktur. Ta ki o cevabı bilene kadar... Bilmediğiniz şeyler için "Bilmiyorum." diyebilmeyi öğrendiğiniz ve hayatınızın temel bir ilkesi haline getirdiğiniz zaman, Dünya'ya bakış açınızın değiştiğini ve gerçek bilgilerin beyninize adeta akmaya başladığını deneyimleyeceksiniz. Evrim Ağacı olarak bize kalırsa bu, yaşamın insanın gözünüzdeki anlamını ve değerini değiştirecek, dönüştürücü bir farkındalıktır!

Feynman hayatını eğlenceli hale getirmeye çalışan bir bilim insanıydı. Resim dışında keyifle yaptığı aktivitelerden biri de bongo çalmaktı. CalTech’teki bazı müzikallerde bongo çalarak yer almıştı ve hatta bir samba okulunun üyesi bile olmuştu. Feynman müzikle uğraşan tek fizikçi değildir tabii ki, bilim insanları genel olarak herhangi bir müzik aleti çalmaya meyillidir. Örneğin;  Albert Einstein viyola çalmaya bayılırdı, Johannes Kepler kilise orgu çalardı ve  Thomas Edison da piyano... YouTube kanalındaki bu videoda Richard Feynman’ın bongo çalmaktan ne kadar keyif aldığını göreceksiniz.

Feynman’ın da dediği gibi herhangi bir aktiviteye aşık olup uygulamaya geçmek gerekiyor galiba...

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Feynman bongo çalarken... Feynman diyagramlarının görsele iliştirilmesiyle ilginç bir çalışma çıkmış ortaya.
Feynman bongo çalarken... Feynman diyagramlarının görsele iliştirilmesiyle ilginç bir çalışma çıkmış ortaya.
codepen

Feynman'ın Şair Tarafı

Fizikçi Richard Feynman, 1988 yılının Ocak ayında, ölümünden 1 ay önce verdiği "Bilimin Değeri" başlıklı derste bir şiir okumuştur. Kendisinin yazdığı şiirin tümü şu şekilde çevrilebilir:

Gürleyen dalgalar var

moleküllerden oluşan dağlar,

hepsi aptal bir şekilde kendi işine bakıyor

birbirinden ayrı trilyonlarcası

Tüm Reklamları Kapat

birlik içinde beyaz köpükler oluşturuyorlar

 

Çağlar, çağlar önce

herhangi bir gözün görebileceğinden çok önce

Tüm Reklamları Kapat

yıllar boyunca

tıpkı bugünkü gibi kıyıları dövdüler.

Ama kim için, ne için?

Ölü bir gezegen üzerinde

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Dile Gelen Beden: Deyimlerle İnsan Vücudu

İnsan vücudunun genel işleyişiyle ilgili temel bilimsel bilgileri yüzlerce deyimle harmanlayan bu kitabın sayfalarını karıştırırken ayağınız yerden kesilmeyecek, başınız göğe ermeyecek. Ama ayaklarımız, başımız ve bedenimizin neredeyse her bir parçasının dilimize neden ve nasıl yapıştığını görecek, birçok ummadık şey öğrenirken çok eğleneceksiniz. Barış Gönülşen’in yazdığı, Kemal Arslan’ın resimlediği, Türkçeden Fen Bilimlerine, örgün eğitimde yardımcı kaynak olarak da değerlendirilebilecek bu kitap, genç okura farklı olduğu kadar keyifli de bir okuma deneyimi vaat ediyor.

  • Yayın Tarihi: 07.08.2020
  • Baskı Sayısı: 1. Baskı
  • Sayfa Sayısı: 92
  • Cilt Tipi: Ciltli
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 19.5 x 25.5 cm
  • ISBN: 9786058023154
Devamını Göster
₺200.00
Dile Gelen Beden: Deyimlerle İnsan Vücudu
  • Dış Sitelerde Paylaş

eğlendirecek tek bir canlı yokken...

 

Asla dinlenmediler

Güneş tarafından üretilen

ve uzaya savrulan

fevkalade enerji onlara işkence etti.

Bir pire, denizleri kükretiyor.

 

Denizin derinlerinde

tüm moleküller

Tüm Reklamları Kapat

ta ki karmaşık yeni moleküller oluşana kadar

birbirlerini tekrar eden desenler üretiyorlar.

Kendileri gibi başkalarını yapıyorlar

ve yeni bir dans başlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

 

Boyut ve karmaşıklık arttıkça

yaşayan canlılar

atom kütleleri

Tüm Reklamları Kapat

DNA, protein

daha da karmaşık bir desen oluşturuyorlar.

 

Beşikten çıkıp,

Tüm Reklamları Kapat

kuru karaya ayak basıp

işte burada

duruyor:

bilince sahip atomlar;

Tüm Reklamları Kapat

meraka sahip madde.

 

Denizde duruyor

düşünmek üzerine düşünüyor: Ben,

Tüm Reklamları Kapat

atomlardan oluşan bir evrenim,

evren içerisinde bir atomum.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
138
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • Muhteşem! 10
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Umut Verici! 3
  • Güldürdü 2
  • İnanılmaz 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Maria Popova. The Art Of Richard Feynman: The Great Physicist’s Little-Known Sketches And Drawings, Collected By His Daughter. (17 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 16 Ocak 2019. Alındığı Yer: Brain Pickings | Arşiv Bağlantısı
  • Josh Jones. The Drawings & Paintings Of Richard Feynman: Art Expresses A Dramatic “Feeling Of Awe”. (10 Eylül 2015). Alındığı Tarih: 16 Ocak 2019. Alındığı Yer: Open Culture | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia, et al. Richard Feynman. (16 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 16 Ocak 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • Maria Popova. Ode To A Flower: Richard Feynman’s Famous Monologue On Knowledge And Mystery, Animated. (1 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 16 Ocak 2019. Alındığı Yer: Brain Pickings | Arşiv Bağlantısı
  • R. Feynman. Bilimin Değeri. (1 Ocak 1988). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Preposterous Universe | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 15:47:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7565

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Ç. Sever, et al. Ünlü Fizikçi Richard Feynman'ın Sanatsal Yönüne Bakış: Ressam ve Şair. (17 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7565
Sever, M. Ç., Özdil, A. Ş., Bakırcı, ., Türkoğlu, . (2019, January 17). Ünlü Fizikçi Richard Feynman'ın Sanatsal Yönüne Bakış: Ressam ve Şair. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7565
M. Ç. Sever, et al. “Ünlü Fizikçi Richard Feynman'ın Sanatsal Yönüne Bakış: Ressam ve Şair.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 17 Jan. 2019, https://evrimagaci.org/s/7565.
Sever, Meltem Çetin. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. Bakırcı, . Türkoğlu, . “Ünlü Fizikçi Richard Feynman'ın Sanatsal Yönüne Bakış: Ressam ve Şair.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, January 17, 2019. https://evrimagaci.org/s/7565.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close