Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Sinirbilim ve Beyin - 14: Brodmann Alanları - 1

Sinirbilim ve Beyin - 14: Brodmann Alanları - 1 Prokoni
8 dakika
71,968
Evrim Ağacı Akademi: Sinirbilim ve Beyin Yazı Dizisi

Bu yazı, Sinirbilim ve Beyin yazı dizisinin 14. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Sinir Sisteminin Evrimsel Tarihi: Beyin ve Sinir Sistemi Nasıl Evrimleşti?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, bilincimizin ve birçok kontrollü olduğunu sandığımız hareketimizin kaynağı, beynimizin serebrum isimli lobunun en dış yüzeyinde, yaklaşık 4 milimetre kalınlığındaki serebral korteks kısmıdır. Korteks, önceki yazımızdan hatırlayacağınız üzere "kabuk" demektir. İşte bu kabuk, onlarca yıldır sayısız sinirbilimcinin dikkatini çekmiştir. Bunlardan belki de en önemlisi, korteksin farklı kısımlarının hangi işlevleri yerine getirdiğini haritalandırmaya karar veren ve bunun için birçok deney yapan Alman anatomist Korbinian Brodmann'dır. Brodmann, Nissl boyası isimli özel bir boya kullanarak, 1909 yılında kendi hastalarının ve diğer maymun türlerinin beyinlerini kullanarak korteksin farklı işlevlerini gören bölgeleri tespit etmiştir. 1925 yılında çalışması Constantin von Economo ve George Noskinas gibi isimlerce geliştirilmiş ve detaylandırılmıştır.

Brodmann, detaylı çalışmaları sayesinde tam 52 farklı korteks bölgesi tanımlamıştır. Bu alanların bazıları tamamen bağımsız ve tekil görevlere sahipken, bazıları birbirleriyle oldukça koordineli bir şekilde çalışmaktadır. Tanımladığı bu 52 alandan sadece 2 tanesinin şempanzelerde bulunup, insanlarda bulunmadığı görülmüştür. Dolayısıyla 1909 senesinin teknolojisi göz önüne alındığında, Brodmann'ın neredeyse %100 başarılı tespitlerde bulunduğu görülmektedir. Günümüz modern bilimi için bu alanlar, hastalıkların tanınmasında, insanın özelliklerinin anlaşılmasında, zekanın diğer türlerle kıyaslanmasında, vb. çok önemli konularda kullanılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi sizlerle, her biri hakkında çok az ama öz açıklama yaparak bu alanları göreceğiz. Bu alanlar ilk bakışta size sıkıcı veya gereksiz gelebilir; ancak unutmayın ki "iradenizle" yaptığınız her hareketinizi; ama her hareketinizi bu alanlar sağlamaktadır. Dolayısıyla bir işi yaparken, beyninizin neresinin çalıştığını bilmek ilginç bir deneyim olabilir. Ayrıca, bundan sonrasında gireceğimiz "algı", "bilinç", "düşünce", vb. konular için bu alanların bilinmesi önemlidir.

Brodmann Alanları'nı tek bir haritada göstermek zordur (2 boyutlu bir haritaya, en-boy-derinlik şeklinde 3 boyutun sığdırılmasının zor olmasından ötürü; unutmayın ki korteksin eni, boyu ve derinliği vardır; bazı alanlar beynin dışından bakıldığında tespit edilemez, birkaç milimetre derine girmek gerekebilir). Bu sebeple sizlere, bir önceki yazımızda da verdiğimiz ikili haritayı verelim:

Tüm Reklamları Kapat

Burada, ilk görselde verilen beynin en dış yüzeyinde, ameliyat ile kafatası açıldığında doktorun ilk karşılaştığı yüzeyde bulunan alanlardır. İkinci görseldeki ise dış kabuk kesildikten sonra, içten alınan bir kesitten görüntüdür. Ayrıca unutmayınız ki normalde bu alanların sınırları ve kendileri beyinde görülmezler. Elbette ki bu alanlar, yapılan çalışmalar sonucunda belirlenmiş alanlardır; aslında beyne bakacak olursanız bu şekilde alanlar ve sınırlar görmezsiniz.

Öyleyse, bu alanları tanımaya başlayalım:

3., 1. ve 2. Alanlar: Adından da anlaşılacağı gibi 3 alan ortak olarak bir görevi yerine getirdiği için bu alanlar bir arada anılıyorlar. Fakat bu alanlara neden "1-2-3" denmemiş, kimse tam olarak bilmiyor. Aslında 3-1-2 denmesinin nedeni beynin arka kısmından ön kısmına doğru gelindiğinde sırasıyla 3., 1. ve 2. alanlarla karşılaşıyor olmanız. Ancak neden Brodmann bunları doğru sırayla belirlememiş, bilmenin bir yolu yok. Bilim insanları, Brodmann'ın beyni keserken belli bir açıyla kesmesinden ötürü öncelikle ortadaki alanlar karşılaştığını ve bu yüzden buraya "1" dediğini düşünüyorlar. Bunun çok da önemi yok aslında. Sonuç olarak 3-1-2 alanı olarak bilinen bu üçlü alanın görevi Birincil Dokunsal Alan olması. Yani vücudunuzdaki dokunma reseptörlerinden gelen bilgilerin değerlendirilmesi bu bölgede yapılıyor. Dokunarak cisimleri algılayabilmenizi sağlayan bölge burası. Görülebileceği gibi bu 3 alan, pariyetal lob olarak adlandırdığımız serebrum lobu içerisinde yer alıyor. Aşağıdaki görselde sarı ile işaretlenen alan 3. alan, yeşil ile işaretlenen alan 1. alan, kırmızı ile işaretlenen alan ise 2. alandır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

4. Alan: 3-1-2 alanlarının biraz önünde bulunan bu alan, beynimizin Birincil Motor Alanı olarak bilinmektedir. Serebrumun frontal lobu içerisinde yer alır. 4. alan ile 3-1-2 alanları arasındaki ayrım çıkıntısına (girus) postcentral gyrus adı verilir. 4. alan, istemli kas hareketlerimizin hemen hepsini kontrol eder. Bu hareketlerin kararlarının alınmasına yardımcı olur. Bunun için birçok diğer alanla birlikte çalışır. 

5. Alan: Beynimize gelen, dokunmaya ait birçok veriyi birbirine bağlayarak, dokunmayla ilgili bilincimizin oluştuğu bölgedir. Yani dokunduğunuzda bir cismi algılayın, bilinçli olarak ne olduğunu fark etmenizi sağlayan bölge burasıdır. Bu alanda meydana gelecek hasarlar sonucunda insanlar cisimlere dokunduklarını anlarlar; ancak dokundukları şeyin ne olduğunu anlamakta güçlük çekerler veya hiç anlayamazlar. Dolayısıyla bu bölge, bize bilincin beynin sıradan bir etkisi olduğunu göstermekte ve fiziki hasarların fiziki sonuçlarının, bilincimizin, benliğimizin, farkındalığımızın tamamen somut olgular olduğunu ispatlamaktadır. 5. alan, tahmin edilebileceği gibi, "ilişkilendirme alanlarından" biridir ve Dokunsal İlişkilendirme Alanı olarak geçer.

6. Alan: Beynimizin Ön Motor Alanı olarak bilinen bu alan, frontal lobda bulunur. Birincil Motor Alan'ın (4. alan) hemen önünde yer almaktadır. Primatlarda (özellikle insanlarda ve şempanzelerde) en yoğun olarak çalışılan alanlardan biridir. Görevlerini henüz tam olarak bilmiyor olsak da, omuriliğin kontrolünün büyük bir kısmının burada olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Ön Motor Alan, çok büyük bir ihtimalle bütün insani davranışlarımızın ve reflekslerimizin belirlenmesinde, gelişmesinde ve kontrolünde rol oynamaktadır. Aynı zamanda hareketlerimizin planlanmasında, soyut düşünce yetimizde görev aldığını düşünülmektedir. 

7. Alan: Tıpkı 5. alan gibi, 7. alan da dokunsal olarak algılarımızın ilişkilendirilmesinde ve bunların bilinçli olarak farkına varılmasında görev almaktadır. Algısal İlişkilendirme Alanı olarak bilinmektedir. Pariyetal kortekste bulunur ve 3-1-2 alanlarının hemen arkasındadır. Bu alanın özelleştiği görev ise görsel verilerin değerlendirilmesi ve birçok görsel verinin bir araya getirilerek uzay-zaman içerisinde yerlerinin belirlenmesidir. Kısaca bu alan sayesinde cisimlerin birbirlerine göreceli olarak konumlarını algılar, neyin uzak neyin yakın olduğunu fark eder, hareketlerimizi buna göre belirleriz. Bu alanda meydana gelen hasarlar sonucunda insanın cisimlerin yerlerini ve uzaklıklarını belirlemesi imkansız hale gelmektedir. Yine, çevresel algılarımızın tamamının isteğimiz dışında ve tamamen somut bir yapı olan beyinde oluştuğunun bir ispatıdır.

8. Alan: Ön Motor Alan'ın (6. alan) hemen önünde bulunan bu alan, Ön Göz Alanı olarak bilinmektedir. Yapılan araştırmalar, canlıların gözlerini istemli olarak hareket ettirmelerini sağlayan yapının burası olduğunu göstermektedir. Bu alanda meydana gelen hasarlar, canlının gözlerini istese dahi hareket ettirememesine neden olur. Üstelik beynin bu bölgesinde meydana gelen hasarlar, gözlerin istemsiz olarak hasarın oluştuğu alanın üzerindeki baskıya göre hareket etmesini ve kaymasını sağlar. Ayrıca bu bölgenin, bireyin kararsızlık anında devreye girdiği görülmektedir. Yani kararsız kaldığımızda bu bölge kararlar almamızı sağlamaktadır. Dolayısıyla, kararsızlıklar sonucunda özgürce karar verdiğimizi sanıyorsak, yanılıyoruz! Kararsızlık sırasında ve karar vermeye çalışma aşamasında gözlerimizin hızlı bir şekilde etrafı taramasının nedeni de bu bölgenin iki işten de sorumlu olması olabilir. 

Tüm Reklamları Kapat

Aynı zamanda insanların kararsız kaldıkları bir sorunun cevabını düşünürken gözlerini başka yöne çevirmeleri de bundan olabilir. Yalancılar, genelde yalanlarını önceden düşünür ve cevaplarını hazırlarlar. Bu yüzden, bir soru sorulduğunda genelde gözlerini kaçırmazlar. Kaçıran insanlar, genel kanının aksine, genelde dürüst kişilerdir. Ayrıca yalancılar, karşısındakilerin yalanlarını yutup yutmadığını görmek isterler. Bu yüzden de gözlerini kaçırmazlar. Bunları ayrı bir yazıda tekrar işleyebiliriz, yeri geldiği için belirtmek istedik.

9. Alan: Dorsolateral (arka yandaki) Prefrontal Korteks adı verilen 9. alan, insan türünün primat atalarından doğrudan aldığı bir bölgedir. 46. alan ile de bağlantılı olan bu alan, hareketlerin planlanmasında, organizasyonunda ve düzenlenmesinde görev alır. Bütün primatlarda ortak olarak paylaşılan bu alan, primatlara has ilkin ama atalarına göre karmaşık davranışların ortaya çıkmasında görev aldığı düşünülmektedir. Zekanın ve düşüncenin oluşmasında birincil önemi olduğu bilinmektedir ve düşünebilen primat türlerinin en birincil yapılarından biridir. Bu bölgenin zarar görmesi veya doğuştan hasarlı olması durumunda uygulama bozukluğu sendromu denen bir sorun oluşur. Bu durumda insan türü de dahil olmak üzere tüm primatlarda şefkat hissedememe, sosyal yargılarda bulunamama, işlemsel hafızada eksiklikler, soyut düşünme yetisinin yitirilmesi ve amaçlı davranışlarda bozulma görülür. 

Ayrıca çok ilginç bir şekilde, beyninin bu bölgesi hasarlı olan bireylerde dürüstlüğün bilinçli sağlanması yetisi yitirilir ve birey aldatıcı hareketlerde bulunurken sosyal yapının zedelenebileceğinin farkına varamaz. Kimi vakada ise yalan söyleme becerisinde düşüşe sebep olmuştur. Bu da, araştırmacıların bu bölgenin dürüstlük/sahtekarlık ayrımını yapan bölge olduğunu düşünmelerine sebep olmaktadır. Evrimsel süreç içerisinde, sosyal yapının evrimine paralel olarak gelişmiştir. Bunlara bakılacak olursa, yüksek düzey düşünsel fonksiyonlarımızın temeli, beyindeki ufak bir alanın hasar görmesiyle kısmen veya tamamen yok olabilmektedir. Bu da, bizim genellikle soyut olarak düşündüğümü zeka, düşünce, algı gibi olguların ne kadar somut, sıradan ve mekanik olduğunu göstermektedir. İnsanı "insan" yapan tüm nitelikler, beynin sıradan bölgelerinde var olmaktadır.

10. Alan: Bilim camiasınca "hakkında en az bilgiye sahip olduğumuz alanlardan biri" olarak tanımlanan bu alan, Anterior (Ön) Prefrontal Korteks olarak da bilinmektedir. Olayların hafızaya ve anıya dönüşmesi ile bunların gerektiği zaman işleme konulmasıyla ilgili görev aldığı bilinmektedir. Yapılan evrimsel analizler, insanın evrimi sırasında bu bölgenin beynin diğer bölgelerine göre daha fazla genişlediğini ve günümüzdeki özelliklerini bu evrim sürecinde kazandığını göstermektedir; ancak bu genişlemenin sebebi halen net olarak bilinmemektedir. Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre 10. alan "bilişsel dallanma" denen bir olayı gerçekleştirmektedir. Bu sayede canlı, daha önce yapmaya başladığı bir işi, bir başka konuya odaklanmasına rağmen sürdürebilmektedir (multi-tasking: birden fazla işi aynı anda yapabilme). Bu evrimsel gelişimin, insanın karmaşık hareketlerinin kilit noktası olduğunu düşünen birçok bilim insanı bulunmaktadır. 

Bu uzun beyin yolculuğumuza bu noktada ara vermekte fayda görüyoruz. Sanıyoruz bu kısmı bile başınızı döndürmeye ve "Ben kimim?" diye, tekrardan sormanıza neden olmuştur. Bunu sordurabildiysek ne mutlu bize!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Sinirbilim ve Beyin Yazı Dizisi

Bu yazı, Sinirbilim ve Beyin yazı dizisinin 14. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Sinir Sisteminin Evrimsel Tarihi: Beyin ve Sinir Sistemi Nasıl Evrimleşti?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 20
  • Tebrikler! 17
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 13
  • İnanılmaz 8
  • Bilim Budur! 7
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Umut Verici! 3
  • Güldürdü 2
  • Korkutucu! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • M. P. Deiber, et al. Cortical Areas And The Selection Of Movement: A Study With Positron Emission Tomography. (28 Mart 1991). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Springer Link | Arşiv Bağlantısı
  • M. Petrides, et al. Efferent Association Pathways From The Rostral Prefrontal Cortex In The Macaque Monkey. (24 Ekim 2007). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2019. Alındığı Yer: JNeurosci | Arşiv Bağlantısı
  • M. Petrides, et al. (2012). A Neurocomputational System For Relational Reasoning. Trends In Cognitive Sciences, sf: 373-381. | Arşiv Bağlantısı
  • D. Falk, et al. (2005). The Brain Of Lb1, Homo Floresiensis. Science, sf: 242-245. | Arşiv Bağlantısı
  • N. Ramnani, et al. (2004). Anterior Prefrontal Cortex: Insights Into Function From Anatomy And Neuroimaging. Nature Reviews, sf: 184–194. | Arşiv Bağlantısı
  • N. Neuroscience. (2010). Polar Exploration. Nature Neuroscience, sf: 7–8. | Arşiv Bağlantısı
  • Watermark Silverchair. Regional Dendritic And Spine Variation Human Cerebral Cortex: A Quantitative Golgi Study. (26 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Watermark Silverchair | Arşiv Bağlantısı
  • J. K. Rilling. Neuroscientific Approaches And Applications Within Anthropology. (10 Kasım 2008). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Wiley Online Library | Arşiv Bağlantısı
  • University of Washington BrainInfo. University Of Washington Braininfo. (26 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2019. Alındığı Yer: University of Washington BrainInfo | Arşiv Bağlantısı
  • J. Marley. Somatosensory Association Cortex – Brodmann Areas 5 And 7 – A Brief Literature Overview. (1 Ağustos 2011). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2019. Alındığı Yer: The Amazing World of Psychiatry | Arşiv Bağlantısı
  • S. Karakaş. (2010). Kognitif Nörobilimler. ISBN: 9789754207606. Yayınevi: Nobel Tıp Kitabevleri.
  • K. Brodmann. (1909). Vergleichende Lokalisationslehre Der Grosshirnrinde In Ihren Prinzipien Dargestellt Auf Grund Des Zellenbaues.
  • G. Sommerhoff. (2000). Understanding Consciousness: Its Function And Brain Processes. Sage Publications, sf: 135–156. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 13:32:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/336

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Sinirbilim ve Beyin - 14: Brodmann Alanları - 1. (3 Ekim 2012). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/336
Bakırcı, Ç. M. (2012, October 03). Sinirbilim ve Beyin - 14: Brodmann Alanları - 1. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/336
Ç. M. Bakırcı. “Sinirbilim ve Beyin - 14: Brodmann Alanları - 1.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 03 Oct. 2012, https://evrimagaci.org/s/336.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Sinirbilim ve Beyin - 14: Brodmann Alanları - 1.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 03, 2012. https://evrimagaci.org/s/336.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close