Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

10.000 Saat Kuralı Nedir? Bir Alanda Ustalaşmak İçin 10.000 Saat Harcamak Gerekir mi?

10.000 Saat Kuralı Tekrar Tekrar Çürütüldü!

10.000 Saat Kuralı Nedir? Bir Alanda Ustalaşmak İçin 10.000 Saat Harcamak Gerekir mi? YouTube
6 dakika
18,767
Podcast
10:05
İrem Öznur Kılıç
Seslendiren
Bionluk Logo sponsorluğunda seslendirildi.
52
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

İlk kez İsveçli bir psikolog tarafından ileri sürülen ve daha sonra Malcolm Gladwell'in Outliers başlıklı kitabıyla meşhur olan "10.000 saat kuralı", olağanüstü bir hünerin geliştirilebilmesi için en az 10.000 saat pratik yapmak gerektirdiğini söyleyen bir kuraldır.

Gladwell'in meşhur ettiği bu kural, 1993 senesinde bir müzik okulunda okuyan kemanistlerin konu alındığı ve Psychological Review jurnalinde yayınlandıktan sonra büyük etki uyandıran bir araştırmaya dayanmaktadır.[1], [2] Orijinal çalışmanın bulguları basit ve ilgi çekiciydi: Elit olarak kabul edilen en iyi kemanistler, en çok pratik yapanlardı. Çalışmanın sonuçları elitlik statüsüne ulaşmak açısından en önemli kriterin pratik yapmak olduğunu ve pratiğin, genetik gibi doğuştan gelen kriterlerden veya karakterlerden daha önemli olduğunu vurguluyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Makalenin ulaştığı sonuçlar, bir gazeteci olan Malcolm Gladwell'in yazdığı Çizginin Dışındakiler (Outliers) isimli kitapta popülerleştirildi. Bill Gates ve Beatles gibi ünlü isimlerin yanında Google Scholar'a göre 9800'den fazla atıf alan 1993 tarihli makaleden hareketle Gladwell, "10.000 saat" kavramını ortaya atarak, şu iddiayı ileri sürdü:[3]

On bin saat. Mükemmelliğe ulaşmak için gereken süre bu!

Bu tür "pop psikoloji" iddiaları halk arasında hızlı kabul görür, çünkü her ne kadar özünde "Bir işte iyi olmak için çok çalışmak gerekir." gibi bariz bir fikri anlatıyor olsalar da, "10.000 saat" gibi net bir sayı belirterek, tam olarak ne kadar çok çalışılması gerektiğini insanlara basit bir hap olarak sunar.

Tüm Reklamları Kapat

Ne var ki son yıllarda psikoloji alanına şöyle bir bakacak olursanız, bu alandaki klasik ve ünlü deneylerin bir bir yeniden denendiğini ve birçoğunun tekrar edilemediğini görürsünüz. Bunları okumak ilk etapta insanı biraz hayal kırıklığına sürükleyebilir; çünkü yeniden denenen bu psikoloji deneylerinin birçoğu, tam da "10.000 saat kuralı" gibi insanların kişisel gelişimlerine yönelik deneylerdir.[4] Gerçekten de, yapılan akademik çalışmalar, Gladwell ve takipçilerinin 10.000 saat kuralının da hatalı olduğunu göstermektedir.

10.000 Saat Kuralı Gerçek Değil!

Pratik, Uzmanlaşmanın %12'si...

Bu çalışmalardan ilki, 2014 yılında yapılmıştır ve o dönem, bu konuda yapılmış en kapsamlı çalışma olma unvanına sahiptir:[5] Bu meta-analiz çalışmasında araştırmacılar, toplamda 11.000 araştırma katılımcısının verilerini sunan 88 adet bilimsel makale sonuçlarının derleyerek, bu konu üzerine gelmiş geçmiş en kapsamlı akademik araştırmasını yürütmüşlerdir. Bunun sonucunda, pratik yapmanın, belli bir yetenekte ustalaşmanın ve sonrasında gelen başarının ortalamada sadece %12'si olduğunu tespit etmişlerdir. Brain's Idea, bunu şöyle anlatıyor:[6]

Diğer bir deyişle, 10,000 saat kuralı bir saçmalıktır. Buna inanmayı bırakın. Elbette pratik önemlidir. Ama diğer etkenlerin (Yaş? Zekâ? Yetenek?) daha büyük bir rol oynadığı görünüyor.

10.000 Sayısı "Sihirli" Değildir!

Aslında sorunu fark eden ilk araştırma bu değildi: Outliers'ın yayınlanmasından hemen sonra, bu kuralı ilk ileri süren uzman olan Anders Ericsson da dahil olmak üzere çok sayıda uzman, kitabın hatalı bir iddiada bulunduğunu belirttiler. 2012'de BBC'nin dikkat çektiği gibi:[7]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

10,000 sayısında sihirli bir şey yoktur çünkü en iyi müzisyen grupları yirmi yaşlarında ortalama 10,000 saatin üzerinde bir zaman biriktirmiştir, toplamda değil. Klasik müzik dünyasında uluslararası yarışmaların kazananlarının, ortaya mutlak bir pratiğin ve adanmışlığın 25,000 saatini koyanlar olduğu görülüyor. Ki bu da 20 yıldan daha fazla bir süre zarfı için günde 3 saat çalışma demektir. Ericsson ayrıca eski çalışmaların bu ortalama 10,000 saate dahil olmadığını vurgulayarak kayıtlara geçti. Gelişmeye odaklanan kasıtlı ve adanmış zamanın ayrılması gerekli.

Çok İyi Kemanistler, İyi Kemanistlerden Az Pratik Yapıyor!

Ancak iş burada bitmedi: 2019'un sonlarında Royal Society Open Science jurnalinde yayınlanan bir çalışmada, Case Western Reserve Üniversitesi'nden görevli araştırmacılar olan Brooke Macnamara ve Megha Maitra, 1993 tarihli deneyin bir replikasyonunu yaptılar. Ancak bu defa daha geniş bir örneklem ve daha sıkı kontroller dahil ettiler ve deney, ön kayıtlı bir şekilde gerçekleştirildi. Yani araştırmacılar veri toplamaya başlamadan önce metod ve analiz planlarını belirlediler; böylece, deneyi bulguladıkları sonuçlara göre değiştiremeyecekti.

Robert Stokoe

Bu replikasyonda da alıştırma yapmanın performansı etkilediği; ancak bu etkinin orijinal makalede belirtildiği kadar yüksek olmadığı bulgulandı. Replikasyonun bulguladığı ilginç sonuçlardan biri de elit müzisyenlerde işlerin biraz daha farklı işlediğiydi. Makalenin yazarları bulgularını şu cümleyle özetliyor:

En iyi kemanistlerin büyük bir kısmının, iyi kabul edilen kemanistlerin ortalama alıştırma süresinden daha az alıştırma yaptığı bulgulanmıştır.

Ancak bu bulgular sizi yanıltmasın; alıştırma tabii ki önemliydi. Örnekleme alınan iyi kemanistler ve daha az başarılı kemanistler arasındaki farkın %26'sını pratik oluşturuyordu. Ancak orijinal makalede başarı farkının %48'i pratiğe atfediliyordu.

Makalenin sonuçları elbette büyük bir keşif değil ve keman öğrencileri üzerine yapılan bir çalışmanın diğer alanları kapsayacak şekilde genişletilmesi de çok mümkün değil. Zaten araştırmalar da 10.000 saat kuralını küçük darbelerle, yavaş yavaş çürütmekteydi.[8]

Aynı Sonucu Veren Diğer Çalışmalar

Macnamara'nın eşyazarlığını yaptığı, 2016 yılında gerçekleştirilen ve Perspectives in Psychological Science jurnalinde yayınlanan bir meta analizde kasıtlı alıştırma ve atletik başarı arasındaki ilişkiyi konu alan 33 çalışma incelendi ve alıştırmanın atletik başarıda yalnızca %18'lik bir etki yarattığı, yani düşünüldüğü kadar büyük bir etkiye sahip olmadığı bulgulandı.[9] Bir başka deyişle iki beyzbol oyuncusunun ortalama topa vurma oranları temelinde yaptığı alıştırmalar, ortalama topa vurma oranları arasındaki farkın yalnızca %18'ini oluşturuyor.

Tüm Reklamları Kapat

%18'lik bir oran elbette küçük bir oran değil; ancak bu oran, farkın büyük bir kısmının genetik, karakter, özgeçmiş gibi çok sayıda başkaca faktör çerçevesinde belirlendiğini gösteriyor. Macnamara'nın kendi ifadesiyle "yapılan onca alıştırma performansı yükseltmeli," değil mi?

Pratik yapmak önemlidir; evet. Ancak tek başına pratik, doğuştan yetenekli bireyler ile ortalama bir oyuncu arasındaki farkı aşmaya yetmeyebilir.

Sonuç

10.000 kuralının saçmalık olduğu kanıtlayan bunca bulguya rağmen, bundan önce gelen araştırmalar ve makaleler gibi bu yeni çalışma sonuçları da muhtemelen kulak ardı edilecektir. 10.000 saat kuralı, başarıyla ilgili genel kabuller arasına çoktan girmiş gibi görünüyor. Sıkı çalışmanın aslında buna değdiğini söyleyen, iyi bir motivasyon aracı. Ve aynı şekilde değerlendirilmiş hiçbir çalışma bu zamana kadar akılda kalıcı bir mesajı düşürmekte başarı elde edemedi.

En nihayetinde 10.000 saat kuralı, kafamıza koyduğumuz her alanda başarılı olabileceğimizi, dolayısıyla olmamız gerektiği fikrini savunmaktadır ve bu fikre körü körüne bağlanmak, ortalama başarının keyfini sürmemizi engelleyebilir. Bu kuralın ardında bireylerin kendi çabasıyla toplumda yükseldikleri fikri yatmaktadır ve bu mit de çürütülmeye son derece layık bir mittir.

Özetle bir odadaki en zeki ve en iyi kişi olmamanız hiçbir işe yaramadığınız anlamına gelmez. İyi bir sporcu değilseniz bile dışarıya çıkıp spor yapıyor olmanız nihayetinde size iyi gelen bir şeydir. Bir şeyin bize keyif vermesi için bu şeyde en iyi olmamıza veya en iyi olmaya çalışmamıza gerek yok. Replikasyon çalışmaları da bu çerçevede bizler için bir kıssadan hisse çıkarıyor: Eğer kafamıza koyarsak bir alanda performansımızı artırabiliriz, ancak başarılı olmak için, inanılmaz hayallerin peşinden koşmak zorunda değiliz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
70
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Bu yazımızda sözü edilen akademik makalenin yöntemi veya sonuçları ile ilgili bir sorunuz veya sorununuz mu var? Aşağıda, akademik makalenin yazarlarının iletişim adreslerini bulabilirsiniz.

Evrim Ağacı sadece bilimsel bir çalışmayı duyurmak ile mükelleftir; araştırmayı, araştırmacıları veya araştırmanın sonuçlarını savunmaz. Akademik bir makalenin sonuçlarını geçersiz kılmanın ana yöntemi, orijinal çalışmanın yöntemi, sonuçları veya tartışması ile ilgili hatalı noktaları tespit etmek ve bunu hakemli dergilerde yayınlamaktır. Bu yapılacak olursa, Evrim Ağacı o çalışmaları da memnuniyetle duyuracak ve/veya bu çalışmayı güncelleyecektir.

Makalenin Yazışmadan Sorumlu Yazarı:

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 44
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 16
  • Muhteşem! 12
  • Üzücü! 5
  • İnanılmaz 4
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Vox | Arşiv Bağlantısı
  • ^ B. N. Macnamara, et al. (2019). The Role Of Deliberate Practice In Expert Performance: Revisiting Ericsson, Krampe & Tesch-Römer (1993). Royal Society Open Science, sf: 190327. doi: 10.1098/rsos.190327. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ K. A. Ericsson, et al. (2005). The Role Of Deliberate Practice In The Acquisition Of Expert Performance.. American Psychological Association (APA), sf: 363-406. doi: 10.1037/0033-295X.100.3.363. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. Gladwell. (2008). Outliers. ISBN: 9780316040341. Yayınevi: Hachette UK.
  • ^ S. Daily. 'Power Poses' Don't Work, Eleven New Studies Suggest. (11 Eylül 2017). Alındığı Tarih: 7 Kasım 2022. Alındığı Yer: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
  • ^ B. N. Macnamara, et al. (2014). Deliberate Practice And Performance In Music, Games, Sports, Education, And Professions: A Meta-Analysis. SAGE Publications, sf: 1608-1618. doi: 10.1177/0956797614535810. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ V. A. R. Kunert. The 10,000-Hour Rule Is Nonsense. (18 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2022. Alındığı Yer: Brain's Idea | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. Bradley. Why Gladwell’s 10,000-Hour Rule Is Wrong. Alındığı Tarih: 8 Kasım 2022. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. Z. Hambrick, et al. Practice Does Not Make Perfect. (29 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2022. Alındığı Yer: Slate | Arşiv Bağlantısı
  • ^ B. N. Macnamara, et al. (2016). The Relationship Between Deliberate Practice And Performance In Sports. SAGE Publications, sf: 333-350. doi: 10.1177/1745691616635591. | Arşiv Bağlantısı
  • S. Magazine, et al. The 10,000 Hour Rule Is Not Real. (20 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2022. Alındığı Yer: Smithsonian Magazine | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 15:53:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13233

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. DeArantanha, et al. 10.000 Saat Kuralı Nedir? Bir Alanda Ustalaşmak İçin 10.000 Saat Harcamak Gerekir mi?. (8 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13233
DeArantanha, R., Karagözoğlu, M., Bakırcı, Ç. M. (2022, November 08). 10.000 Saat Kuralı Nedir? Bir Alanda Ustalaşmak İçin 10.000 Saat Harcamak Gerekir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13233
R. DeArantanha, et al. “10.000 Saat Kuralı Nedir? Bir Alanda Ustalaşmak İçin 10.000 Saat Harcamak Gerekir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/13233.
DeArantanha, R.. Karagözoğlu, Mert. Bakırcı, Çağrı Mert. “10.000 Saat Kuralı Nedir? Bir Alanda Ustalaşmak İçin 10.000 Saat Harcamak Gerekir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 08, 2022. https://evrimagaci.org/s/13233.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close