Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

2013'te Gözün Kornea Tabakasında Keşfedildiği İddia Edilen "Dua'nın Katmanı" Nedir, Ne İşe Yarar?

Dua'nın Tabakası Gerçekten Yeni Bir Keşif mi, Yoksa Bir Bilim İnsanının Kendini Yüceltmek Amacıyla Verdiği Bir İsim mi?

2013'te Gözün Kornea Tabakasında Keşfedildiği İddia Edilen "Dua'nın Katmanı" Nedir, Ne İşe Yarar?
2 dakika
8,001
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İngiliz göz bilimcilerinden Prof. Dr. Harminder Dua, kornea içerisinde yer alan ve bugüne kadar keşfedilmemiş, net, kubbe şeklinde ve gözün ön kısmını kaplayan bir katman keşfetti. Katmana, keşfin sahibinin adı olan Dua Katmanı veya Dua'nın Katmanı adı verildi. Dr. Dua, keşifle ilgili şunları söylüyor:

Bu keşif, göz bilim ders kitaplarının gerçek anlamıyla yeniden yazılması gerektiğini gösterecek kadar önemli bir keşiftir. Kornea dokusunun derinlerine yer alan bu yeni ve ayrı tabakayı keşfederek, artık bu tabakayı da kullanarak göz ameliyatlarının hastalar için çok daha güvenli ve basit olmasını sağlayabiliriz.

Dr. Dua, Nottingham Üniversitesi Göz ve Görsel Bilimler Bölümü'nde profesörlük yapmaktadır. Keşif, geçtiğimiz günlerde Ophthalmology dergisinde yayımlandı. Profesör, konuyla ilgili sözlerine şöyle devam ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

Klinik bir açıdan baktığımızda, korneanın arka kısmını etkileyen birçok hastalık bulunmaktadır ve dünyanın dört bir yanından klinikçiler şimdiden bu hastalıkları bu katmanın varlığına ya da yırtıklığına bağlamaya başlamışlardır bile.

Kornea, gözümüzün önünde yer alan ve ışığın girdiği berrak ve koruyucu bir tabakadır. Bilim insanları eskiden korneanın 5 katmandan oluştuğunu düşünmekteydiler. Önden arkaya doğru sayacak olursak: kornea epiteli, Bowman katmanı, kornea stroması, Descemet'nin zarı ve kornea endotelyumu.

Yeni keşfedilen Dua'nın Katmanı, korneanın arka kısmında, kornea stroması ile Descemet'nin zarı arasında yer alıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Korneanın tamamı 550 mikron kalınlığındadır ve bu yaklaşık olarak 0.5 milimetre anlamına gelir. Keşfedilen yeni katmansa sadece 15 mikron kalınlığındadır. Kornea, bu yapısıyla oldukça kuvvetlidir ve 1.5-2 bar basınca kadar dayanabilir.

Bu keşif sayesinde bilim insanları hidrops adı verilen ve korneada sıvı birikimiyle şişiklere neden olan hastalığın Dua'nın Katmanı'ndaki bir yırtıktan meydana gelebileceğini düşünüyorlar. Bu yarıktan sızan su, bahsedilen şişiklere neden oluyor olabilir.

Keşfin akut hidrops, Descematocele ve Descemet öncesi distrofi gibi hastalıkların anlaşılmasında ve çözülmesinde büyük öneme sahip olacağı düşünülmektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Herkes Bunun Yeni Bir Katman Olduğunda Hemfikir Değil!

Aralarında Hamish McKee, Luciane Irion ve diğerlerinin de bulunduğu hekimler, Opthalmology dergisine gönderdikleri mektupta şöyle diyorlar:

Dua ve arkadaşları tarafından yeni bir kornea tabakasının keşfedildiğine yönelik iddiaları hayretle okuduk. Pnömodiseksiyon sonrasında Descemet-öncesi stromal dokuların kaldığı zaten iyi bir şekilde bilinmektedir. Bu Descemet-öncesi stromaya yönelik araştırmaları, bunun stroma dokusu olduğunu ve yeni bir kornea tabakası olmadığını doğrulamaktadır.

(...) Tıbbi isimlendirmeler (eponimler), geleneksel olarak, bir meslektaşımızın alana katkısını ve bulgularının anısına, diğer hekimlerce verilir. Dua, henüz iddiaları bilimsel incelemenin ve değerlendirmenin testlerine tabi tutulmadan önce, kendine ait bir isimlendirme yaratarak ilginç bir adım atmıştır. Dahası, günümüzdeki eğilimler yeni tıbbi isimlendirmelerin yaratılmasından uzak durmaya yöneliktir ve yaratılacaksa da, bir kişiye ait olmaksızın isimlendirilmeden yanadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 7
  • Tebrikler! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • İnanılmaz 2
  • Korkutucu! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: SciNews | Arşiv Bağlantısı
  • Livescience Staff. New Layer Of Human Eye,’Dua’s Layer,’ Discovered Behind Cornea. (12 Haziran 2013). Alındığı Tarih: 4 Kasım 2019. Alındığı Yer: HuffPost | Arşiv Bağlantısı
  • H. D. McKee, et al. (2014). Re: Dua Et Al.: Human Corneal Anatomy Redefined: A Novel Pre-Descemet Layer (Dua's Layer). Opthalmology. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 17:18:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1257

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Prostak, et al. 2013'te Gözün Kornea Tabakasında Keşfedildiği İddia Edilen "Dua'nın Katmanı" Nedir, Ne İşe Yarar?. (13 Haziran 2013). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1257
Prostak, S., Bakırcı, Ç. M. (2013, June 13). 2013'te Gözün Kornea Tabakasında Keşfedildiği İddia Edilen "Dua'nın Katmanı" Nedir, Ne İşe Yarar?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1257
S. Prostak, et al. “2013'te Gözün Kornea Tabakasında Keşfedildiği İddia Edilen "Dua'nın Katmanı" Nedir, Ne İşe Yarar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Jun. 2013, https://evrimagaci.org/s/1257.
Prostak, Sergio. Bakırcı, Çağrı Mert. “2013'te Gözün Kornea Tabakasında Keşfedildiği İddia Edilen "Dua'nın Katmanı" Nedir, Ne İşe Yarar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 13, 2013. https://evrimagaci.org/s/1257.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close