Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Pakistan'daki Deprem Sonrası Oluşan Yeni Ada, 3 Yıl Sonra Yok Oldu!

Pakistan'daki Deprem Sonrası Oluşan Yeni Ada, 3 Yıl Sonra Yok Oldu! Live Science
1 dakika
17,096
Evrim Ağacı Akademi: Depremler Yazı Dizisi

Bu yazı, Depremler yazı dizisinin 24. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Deprem Nedir? Depremlere Sebep Olan Doğa Yasaları ve Bu Yasaları Açıklayan Modeller Nelerdir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

24 Eylül 2013 Salı günü Pakistan'ın Baluçistan bölgesindeki Awaran'da meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem, 800 insanı öldürdü ve 21.000 evi yok etti. Sarsıntılar Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bile hissedilirken, Pakistan'ın liman kenti Karaçi'yi de içine alan yüzlerce kilometrelik bir çapta var olan tüm binalar sallandı.

Ancak deprem, bu üzücü olayın yanı sıra ardında çok ilginç bir jeolojik oluşum da bıraktı: Deprem öylesine kuvvetliydi ki, bir deniz yatağının yükselerek Pakistan'ın Gwadar kıyı şeridinin 600 metre kadar açığında, küçük, dağ benzeri bir adanın oluşumuna neden oldu. Yerliler adaya Zalzala Koh, yani Deprem Dağı/Adası adını verdiler.

Tüm Reklamları Kapat

Gwadar'daki yerli hükümet ofisi, bu yeni ada üzerinde yürüyen insanların fotoğraflarını yayınladı. Pakistan'ın deniz kuvvetleri jeologu Mohammed Danish'e göre oluşan ada 21 metre yükseklikte, 91 metre genişlikte ve 37 metre uzunluğunda...

Bir deprem sırasında meydana gelen kitlesel hareketlerden ve sismik aktiviteden ötürü bazı deniz tabanlarının dikey olarak yükselip, bazılarının yine dikey olarak alçalması son derece normaldir. Dolayısıyla 2013'te meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem sonucunda böyle bir adanın oluşması çok da şok edici değil. Pakistan Jeolojik Araştıma Ekibi'nin Associated Press ile yaptığı röportajda, bu tip adaların kimi zaman uzun süreler su yüzeyinde kalıp, tekrar su altına gömüldüğü belirtildi.

Gerçekten, tam da jeologların tahmin ettiği üzere ada, sadece 1 ay içinde 3 metre kadar battı; 2016 yılının sonlarına doğru ise tamamen sulara gömülerek yok oldu. Yapılan incelemeler, adanın asıl yükselme nedeninin okyanus içindeki metan gazı olduğunu düşündürüyor. Deniz biyologu Abdul Rahim Baloch şöyle diyor:

Ada elbette halen orada; suyun altında. Ancak gelgitlerin etkisi dolayısıyla artık sular altında. Bölgede bol miktarda metan gazı var ve depremlerde bu gaz açığa çıkarak kara parçalarını yukarı itebiliyor. Eğer bölgede yeniden büyük bir deprem olursa, bu ada da geri dönebilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Depremler Yazı Dizisi

Bu yazı, Depremler yazı dizisinin 24. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Deprem Nedir? Depremlere Sebep Olan Doğa Yasaları ve Bu Yasaları Açıklayan Modeller Nelerdir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 15
  • Tebrikler! 6
  • Muhteşem! 5
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. Kaphle. Pakistan’s Earthquake Was So Violent It Created This New Island In The Indian Ocean. (25 Eylül 2013). Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Washington Post | Arşiv Bağlantısı
  • P. Jabri. Mud Island In Balochistan Is Sinking. (24 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Brecorder | Arşiv Bağlantısı
  • Dawn. Gwadar’s Quake Island Disappears. (31 Aralık 2016). Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Dawn | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 14:02:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1425

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Pakistan'daki Deprem Sonrası Oluşan Yeni Ada, 3 Yıl Sonra Yok Oldu!. (25 Eylül 2013). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1425
Bakırcı, Ç. M. (2013, September 25). Pakistan'daki Deprem Sonrası Oluşan Yeni Ada, 3 Yıl Sonra Yok Oldu!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1425
Ç. M. Bakırcı. “Pakistan'daki Deprem Sonrası Oluşan Yeni Ada, 3 Yıl Sonra Yok Oldu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Sep. 2013, https://evrimagaci.org/s/1425.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Pakistan'daki Deprem Sonrası Oluşan Yeni Ada, 3 Yıl Sonra Yok Oldu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 25, 2013. https://evrimagaci.org/s/1425.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close