Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Okyanus Akıntılarını Araştırmamızı Sağlayan On Binlerce Oyuncak Ördek!

Okyanus Akıntılarını Araştırmamızı Sağlayan On Binlerce Oyuncak Ördek! Wikipedia
2 dakika
5,836
Tüm Reklamları Kapat

Ocak 1992'de Ever Laurel isimli yük gemisi, The First Years isimli oyuncak şirketi tarafından üretilen oyuncakları ABD'nin Washington eyaletine taşımak üzere Hong Kong'dan yola çıktı. Tarih 10 Ocak'ı gösterirken, Kuzey Pasifik Okyanusu'nda gemiyi aşırı kuvvetli bir fırtına vurdu ve üzerindeki 13.3 metrelik yük kutularından 12 tanesi okyanusa savruldu. Bu kutulardan bir tanesinin içerisinde tam 28.800 tane yüzer oyuncak taşıyordu. Bilirsiniz... Küçük çocukların banyo yaparken oynaması için üretilen sarı ördekler, yeşil kurbağalar, mavi kaplumbağalar, kırmızı kunduzlar...

Kutunun şiddetle gemiye ve diğer kutulara çarpması sonucu bu oyuncakların tamamı okyanusa saçıldı. Bu, şirket için büyük bir para kaybı, okyanus bilimciler (oşinograf) Curtis Ebbesmeyer ve James Ingraham'ın bilimsel araştırmaları içinse bulunmaz bir lütuftu! 

Tüm Reklamları Kapat

Normalde oşinograflar okyanus akıntılarını birçok farklı yöntemle çalışabilirler. Bunlardan bir tanesi, işaretlenmiş özel şişe veya kutuları okyanusa salmaktır. Fakat maddi ve pratik nedenlerle çoğu zaman en fazla 500-1000 arası gözlem kutusu okyanusa bırakılabilir. Genellikle bunların sadece %2'si geri toplanabilir; dolayısıyla istatistiki değerlendirmeler için kullanılan örnek sayısı oldukça düşüktür. Bu nedenle 28.800 sayısı müthiş bir sayıdır ve daha önceden keşfedilemeyen pek çok okyanus akıntısını ortaya çıkarabilir. Dolayısıyla iki bilim insanı kolları sıvayarak bu yüzer oyuncakların hareketlerini ve nerelerde kıyıya vurduklarını takip etmeye başladılar.

Olaydan 10 ay sonra ilk oyuncaklar, okyanusa döküldükleri noktadan 3200 kilometre uzaktaki Alaska sahillerinde karaya vurmaya başladı. Ebbesmeyer ve ekibi, sahillerde değerli eşyaları arayan avcılarla, kıyı şeridinde çalışan işçilerle ve bölgede yaşayan yerlilerle irtibata geçerek bu oyuncakları görmeleri halinde kendilerine bildirmelerini istedi. Bu hummalı çalışma sayesinde Ağustos 1993'e kadar Alaska Körfezi'ndeki 1000 kilometreye yakın bir sahil şeridinde toplamda 400 civarında oyuncak tespit edildi. Bu, %1.4'lük bir geri toplama oranına denk gelmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu geri toplamalardan elde edilen veriler, Ingraham'ın Okyanus Yüzey Akıntıları Simülasyonu (OSCUR) isimli yazılıma girildi ve analiz edildi. Bu çalışmadan geliştirdikleri modeller sayesinde araştırmacılar diğer oyuncakların Washington eyaletine 1996 yılında ulaşacağını ve yaklaşık olarak bulunmaları gereken yerleri yüksek bir isabetle tahmin etmeyi başardılar. Dahası, geriye kalan oyuncakların da izleyecekleri rotaları çıkarmayı başardılar. Örneğin, oyuncakların bir kısmının 5-6 sene içerisinde Kuzey Atlantik buzullarına ulaşacağını ve buzlar içerisinde oyuncakların hapsolacağını öngördüler. 

2003'ün Temmuz-Aralık ayları arasında First Years oyuncak şirketi, bu oyuncaklardan herhangi bir tanesini bulana 100 dolar ödül vereceğini ilan etti. Bu sayede sadece 1 sene içerisinde, o zamana kadar toplanan oyuncakların tamamından daha fazla oyuncak tespit edildi ve simülasyona bu veriler de girildi. Bu simülasyondan elde edilen rotalar ana görselde gösterilmektedir.

İkili, 1990 senesinde okyanusa saçılan 61.000 adet Nike marka ayakkabıyı da takip ettiklerini; ancak ayakkabıların daha zor bulunduğunu belirtiyorlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 7
  • Tebrikler! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • B. Clerkin. Thousands Of Rubber Ducks To Land On British Shores After 15 Year Journey. (27 Haziran 2007). Alındığı Tarih: 31 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Daily Mail | Arşiv Bağlantısı
  • AGU. Pacific Toy Spill Fuels Ocean Current Pathways Research. (13 Eylül 1994). Alındığı Tarih: 31 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Ocean Sciences | Arşiv Bağlantısı
  • L. Johnston. Rubber Duckies Map The World. (31 Temmuz 2003). Alındığı Tarih: 31 Temmuz 2019. Alındığı Yer: CBS News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 12:48:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3416

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Okyanus Akıntılarını Araştırmamızı Sağlayan On Binlerce Oyuncak Ördek!. (22 Mart 2015). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3416
Bakırcı, Ç. M. (2015, March 22). Okyanus Akıntılarını Araştırmamızı Sağlayan On Binlerce Oyuncak Ördek!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3416
Ç. M. Bakırcı. “Okyanus Akıntılarını Araştırmamızı Sağlayan On Binlerce Oyuncak Ördek!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 Mar. 2015, https://evrimagaci.org/s/3416.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Okyanus Akıntılarını Araştırmamızı Sağlayan On Binlerce Oyuncak Ördek!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 22, 2015. https://evrimagaci.org/s/3416.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close