Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Muhtemel Yeni Kuzenimiz: Australopithecus deyiremeda

Muhtemel Yeni Kuzenimiz: Australopithecus deyiremeda
3 dakika
941
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı üzerinde insanın evrimsel geçmişi, en detaylı olarak araştırılmış dallardan bir tanesidir. Atamız ve kuzenimiz olan çok sayıda tür bugüne kadar açığa çıkarılmıştır ve bunlarla olan evrimsel akrabalık ilişkilerimiz, önemli bir kısmının yakın bir geçmişte yaşamış olmasından ötürü elde ettiğimiz DNA'lar sayesinde genetik olarak da gösterilmiştir. Böylece paleontolojik, morfolojik ve anatomik çalışmaların bu konudaki isabetliliği konusunda da önemli veriler elde etmemiz mümkün olmuştur. Şimdi, bu kritik soy ağacına yeni bir akraba daha katıldı: Australopithecus deyiremeda, yani, "Yakın Akraba Güneyli Maymun".

Australopithecus cinsine ait olan en meşhur tür Australopithecus afarensis'tir. Bu türün en meşhur örneği ise "Lucy" olarak bilinen dişi bireyin kemikleridir. Etiyopya'da yaşamış olan Lucy, çok büyük ihtimalle biz modern insanların (Homo sapiens) doğrudan atasıdır. Değilse de, ortak atamıza çok yakın özelliklere sahip bir kuzendir. Yeni keşfedilen Australopithecus deyiremada türü de, tıpkı A. afarensis gibi günümüzden 3.5-3.3 milyon yıl kadar önce Etiyopya'da yaşamıştır ve türe ait kemikler 4 sene kadar önce çıkarılmıştır. Nature dergisinde yayınlanan makalede bu kemiklerin analizi detaylı olarak ilan edilmiş ve yeni bir türe ait olduğu ileri sürülmüştür. Araştırmacılar, Afar dilinde "yakın akraba" anlamına gelen deyiremada kelimesini, zaten yıllardan beri kullanılmakta olan ve "güneyli maymun" anlamına gelen Australopithecus cins adına ekleyerek yeni türün ismini belirlemiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Sorun, bu yeni türün insanın Evrim Ağacı'na nasıl bağlandığının henüz bilinmiyor olmasıdır. Bu durum, bazı uzmanların kemiklerin ayrı bir türe ait olarak ilan edilmesinin hata olduğunu düşünmelerine de neden olmaktadır. Konu hakkında belirsizlikler olsa bile, araştırmanın başında bulunan Cleveland Doğa Tarihi Müzesi'nden Yohannes Haile-Selassie, tür tanımının isabetli olduğunu düşünmektedir. Şöyle söylüyor:

Homo sapiens olan bizleri ve soyu tükenmiş çok yakın akrabalarımızı içerisinde barındıran soy hattı, günümüzde Lucy'nin de dahil olduğu bir daldan ayrılarak evrimleşmiştir. Yeni keşfettiğimiz tür ve ileride de gelmesi muhtemel olan yeni türler, hani dalın hangi dalın evrimine neden olduğunu belirlemeyi zorlaştırmaktadır. Yeni keşfimizin yapıldığı alanın yakınlarında 2009 senesinde yeni bir türe ait olduğunu düşündüğümüz bambaşka kemiklere de rastlamıştık. Fakat o kemiklerin tür analizi hiç yapılmamıştı. Hatta yeni tanımladığımız türe ait olup olmadıklarını bile bilmiyoruz. Eğer o kemikler, yeni tür olan Australopithecus deyiremada'ya ait değilse, evrim ağacımızda henüz tespit edilmemiş bir diğer tür daha var demektir! O tür de Lucy ile aynı dönemde ve bölgede yaşamıştır.

Araştırmaya yönelik eleştirilerin hepsi tür tanımına yönelik değil. Örneğin, George Washington Üniversitesi'nden olan ve araştırmada yer almayan Bernard Wood, keşfedilen kemiklerin yeni bir türe ait olduğuna dair "kanıtların çok güçlü olduğunu" belirtiyor. Ancak akıldaki soru işaretinin, A. afarensis ile A. deyiremada türlerinin aynı coğrafyayı nasıl paylaşmış olabileceği olduğunu da ekliyor. Şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu yeni kemiklerin önümüzdeki 10 senede çok heyecan verici araştırmaların konusu olacağı çok açık! Bu canlıların bugüne kadar tanımladığımız herhangi bir insansı türe ait olmadığının kanıtı, araştırmaların da belirttiği gibi kemiklerde görüğümüz çok net anatomik farklılıklar.

Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesinde insan evrimi uzmanı olan Tim White, yeni keşfedilen fosiller konusunda pek de heyecanlı gözükmüyor. Fosillerin sıradan bir A. afarensis kemiği olduğunu iddia ediyor. Şöyle söylüyor:

Biyolojik bir tür içerisinde anatomik çeşitlilik görmemiz son derece normal. Bu nedenle bu şekilde heyecanla yapılan birçok açıklama, kısa sürede tersine çevriliyor.

Keşfedilen yeni fosillerin gerçekten de yeni bir türe ait olup olmadığı diğer bilim insanlarından gelen bağımsız araştırma ve tekrarlara bağlı olarak netlik kazanacak. Fakat ne olursa olsun, türümüzün evrimsel tarihinde rol almış olabilecek tanımladığımız ve tanımlamadığımız birçok türe ait kemikleri hala tespit edebiliyor olmamız, kendimizle ilgili öğrenecek ne kadar fazla şeyin toprağın altında bizi beklediğini gösteriyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 05:18:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3645

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Muhtemel Yeni Kuzenimiz: Australopithecus deyiremeda. (2 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3645
Bakırcı, Ç. M. (2015, June 02). Muhtemel Yeni Kuzenimiz: Australopithecus deyiremeda. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3645
Ç. M. Bakırcı. “Muhtemel Yeni Kuzenimiz: Australopithecus deyiremeda.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Jun. 2015, https://evrimagaci.org/s/3645.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Muhtemel Yeni Kuzenimiz: Australopithecus deyiremeda.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 02, 2015. https://evrimagaci.org/s/3645.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close