Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Terminatör Filminde Gösterilen T-1000 Benzeri Robot Malzemeleri Yolda!

Terminatör Filminde Gösterilen T-1000 Benzeri Robot Malzemeleri Yolda!
2 dakika
4,756
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yakın gelecekteki robotlar, Terminatör filminin eski versiyonlarındaki T-800 tipi robotlar yerine, T-1000 Model 101 tipi robotlara benzeyebilir: Massachussetts Institute of Technology'den (MIT) bir araştırma ekibi, mum yağı ve köpük kullanarak sert ve yumuşak yapılar arasında geçiş yapabilen bir malzeme ürettiler. Üretimi son derece basit ve ucuz olan bu malzeme, düşük maliyetli robotların yapı malzemesi olarak bile kullanılabilecek! Bu da, elektrik süpürgelerinin robot kiralık katillere dönüşebildiği bir geleceği mümkün kılabilir. 

Malzemeyi üreten ekibin başında MIT Makina Mühendisliği ve Uygulamalı Matematik Bölümü'nden Prof. Dr. Anette Hosoi ve doktora öğrencisi Nadia Cheng bulunuyor. Bu malzemenin kullanım alanları arasında, sertliğini değiştirebilen ameliyat robotları da bulunuyor. İç organların, damarların ve vücudumuzun içerisindeki yolakların içerisinde robotik kollar, şekil değiştirebilmeleri sayesinde kolaylıkla hareket edebilir. Bugüne kadar bu tür ameliyatlardaki en büyük sıkıntı, robotların metal ve plastik parçalarının şekil değiştiremiyor oluşuydu. Ayrıca bu robotlar, deprem gibi doğal afetler sonucunda yıkılan binaların arasındaki açıklıklardan robotun rahatlıkla hareket etmesini sağlayabilir. Böylece arama kurtarma faaliyetleri çok daha kolay bir şekilde halledilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

image

Şu anda proje, Google'ın robotik devi firması olan Boston Dynamics ile yürütülüyor. Aslen proje, ABD'nin savunma sanayi araştırma-geliştirme kuruluşu DARPA'nın Kimyasal Robotlar programı için başlatılmıştı. Bu yarışmada amaç ahtapot benzeri robotlar yaparak dar alanlarda hareketi sağlayabilmekti. Fakat bu konudaki mühendislik problemi, hem şekil değiştirip, hem de cisimleri hareket ettirebilecek kadar sağlam yapılı bir malzeme üretebilmekti. Bunun için, yumuşak ve sert doku arası geçiş yapabilecek bir malzemenin geliştirilmesi gerekiyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Bunu yapabilmek için, bu malzemeyi kullanan robotlar, içlerine gömülü kablolardan elektrik geçirerek mum yağının kolay işlenebilir hale gelmesini sağlıyor. Belli bir şekil alındıktan sonra tekrardan katılaşarak, gerekli basınç uygulanarak cisimlerin hareket etmesi sağlanabiliyor. Bu tür bir malzemenin bir diğer avantajı da, robotun bir parçasının kırılması ya da hasar görmesi sonucu, kendisini tamir edebilmesini sağlaması. Tıpkı bilimkurgu ürünü olan T1000 robotlarının yaptığı gibi, ağır hasarlardan kendilerini yenileyerek kurtulmaları mümkün olabilir!

Tabii burada üretilen tam olarak "sıvı metal" değil, dolayısıyla filmle birebir bir ilişki kurmak doğru olmaz. Ancak malzeme bilimindeki gelişmeler sayesinde ilerleyen dönemlerde tıpkı T1000'in yaptıklarını sağlayabilecek yeni ürünler, bu mum yağının yerini alabilir. Konuyla ilgili bir video, aşağıdan izlenebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Korkutucu! 2
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: TechCrunch | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 04:44:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3088

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Etherington, et al. Terminatör Filminde Gösterilen T-1000 Benzeri Robot Malzemeleri Yolda!. (6 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3088
Etherington, D., Bakırcı, Ç. M. (2014, December 06). Terminatör Filminde Gösterilen T-1000 Benzeri Robot Malzemeleri Yolda!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3088
D. Etherington, et al. “Terminatör Filminde Gösterilen T-1000 Benzeri Robot Malzemeleri Yolda!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 06 Dec. 2014, https://evrimagaci.org/s/3088.
Etherington, Darrell. Bakırcı, Çağrı Mert. “Terminatör Filminde Gösterilen T-1000 Benzeri Robot Malzemeleri Yolda!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 06, 2014. https://evrimagaci.org/s/3088.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close