Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bilinen En Büyük Penguen Türü, 40 Milyon Yıl Önce Yaşıyordu!

Bilinen En Büyük Penguen Türü, 40 Milyon Yıl Önce Yaşıyordu!
1 dakika
13,769
Tüm Reklamları Kapat

İmparator penguenleri unutun, devasa penguenlere merhaba deyin! Yakın zamanda ortaya çıkarılan fosiller gösteriyor ki, Antarktika bir zamanlar keşfedilmiş en büyük penguen türüne ev sahipliği yapıyordu. Bu tür iki metre uzunluğunda ve 115 kg ağırlığında gayet devasa idi. 

Palaeeudyptes klekowskii 37 - 40 milyon yıl önce yaşadı. Arjantin'deki La Plata Müzesi'nden Carolina Acosta Hospitaleche "Bu, penguenlerin altın çağıydı, Antarktik kıyısı boyunca 10-14 penguen türü bir arada yaşıyordu" dedi. 

Tüm Reklamları Kapat

Kendisi Antarktika yarımadası açıklarındaki Seymour Adası'nda fosil kalıntılarını inceliyor. Bu bölge 40 milyon yıl önce, bugünün Günay Amerikasında güney uçtaki adalarda, Tierra del Fuego'da olduğu gibi daha sıcak bir iklime sahipti. 

Bölge binlerce penguen kemiği saklıyor. 2014 başlarında Acosta Hospitaleche bütüne en yakın P. klekowskii iskeletini raporlamıştı, ancak iskelet geneli kanatlar ve ayaklara ait olmak üzere sadece bir düzine kemiğe sahipti. 

Tüm Reklamları Kapat

Şu anda Acosta Hospitaleche iki daha büyük kemiği daha açığa çıkardı. Kemiklerden biri bir kanadın parçası, diğeri ise ayak ve bileğin birleşmesinden oluşan tarsometatarsustu. Tarsometatarsusun ölçüsü 9.1 cm olarak kaydedildi. Penguen iskeletlerindeki ilgili ölçülere bakarak, Acosta Hospitaleche, P. klekowskii'nin gaga ucundan ayak ucuna olan mesafesinin 2.01 cm olduğu hükmüne vardı. 

Penguenlerin duruşundan kaynaklı bir sebeple yüksekliği, asıl uzunluğundan daha az oluyor. Ancak bilinen herhangi bir penguenden açık ara büyük olduğu kesin. 

İmparator penguenler 46 kilograma kadar ağırlıkta ve boylarını 0.2 metre geçecek şekilde 1.36 metre uzunlukta olabilir. Soyu tükenmiş bir başka penguen türü ise 1.5 metre uzunlukta kaydedilmiştir. 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Greenwich Connecticut'ta Bruce Müzesi'nden Dan Ksepka "P. klekowskii'nin tarsometatarsus kemiği hayatımda gördüğüm en büyük kemikti. Bu kesinlikle büyük bir penguen" dedi. Bunun yanında boyu hakkında kesin tahminde bulunulamadığını çünkü dev penguenlerin iskeletlerinin yaşamakta olan penguenlere göre "çok farklı oranlanmış" olabileceği konusunda uyarıda bulundu. 

Daha büyük penguenler daha derine dalabilir ve su altında küçük penguenlere göre daha uzun süre kalabilirler. Acosta Hospitaleche "P. klekowski gibi bir dev, dipte 40 dakika kadar kalabilir, bu da ona balık avlamak için daha çok zaman verir" dedi.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 5
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 16:53:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2559

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Hecht, et al. Bilinen En Büyük Penguen Türü, 40 Milyon Yıl Önce Yaşıyordu!. (3 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2559
Hecht, J., Kayadelen, Ö., Bakırcı, Ç. M. (2014, September 03). Bilinen En Büyük Penguen Türü, 40 Milyon Yıl Önce Yaşıyordu!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2559
J. Hecht, et al. “Bilinen En Büyük Penguen Türü, 40 Milyon Yıl Önce Yaşıyordu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Övgü Kayadelen, Evrim Ağacı, 03 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2559.
Hecht, Jeff. Kayadelen, Övgü. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bilinen En Büyük Penguen Türü, 40 Milyon Yıl Önce Yaşıyordu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Övgü Kayadelen. Evrim Ağacı, September 03, 2014. https://evrimagaci.org/s/2559.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close