Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bal Arılarının Bitki Tozlaşmasındaki Önemi

Bal Arılarının Bitki Tozlaşmasındaki Önemi
2 dakika
2,892
Tüm Reklamları Kapat

Bal arılarının tarım endüstrisinde yaşamsal bir rolleri vardır. Çatalınızı iştahla salataya daldırdığınız her seferinde bal arılarına teşekkür etmeyi unutmayın!

Meyve ve sebzeler de dahil olmak üzere yiyeceklerimizin üçte birini oluşturan tarımsal ürünleri bal arıları tozlaştırır. Bu ürünler, kalp için sağlıklı ve kanser önleyici beslenmenin temel taşlarıdır.

Arizona Üniversitesinin Tarım ve Yaşam Bilimleri Fakültesi’ne bağlı Böcekbilim Bölümünde konuk profesör ve ABD Tarım Bakanlığı’nın Tarımsal Araştırmalar Servisi’ne bağlı Carl Hayden Arı Araştırma Merkezi’nde baş araştırmacı olan Gloria DeGrandi-Hoffman böyle diyor ve ekliyor:

Tüm Reklamları Kapat

Burası bal arısı besleme laboratuvarı. İnsanlar iyi beslendiklerinde daha sağlıklı olurlar, arılar da. Kötü beslenmenin, mantar ve böcek ilaçlarının arılar üzerindeki etkilerini ve bu ilaçların arıların çiçek nektarlarından besin edinmelerini nasıl değiştirdiklerini inceliyoruz.

Laboratuvar, arıların besinlerini sindirip onlardan yararlanabilmelerinde mikropların rolünü de inceliyor. DeGrandi-Hoffman açıklamasına şöyle devam ediyor:

Aynen insanlardaki gibi, arıların da sindirimleri ve genel olarak sağlık ve bağışıklıklarında mikropların yaşamsal bir rolleri vardır. Bal arısı kolonileri, ortamlarında çeşitli mikrobiyomlar olduğunda daha sağlıklı olurlar.

Laboratuvar, bugünlerde, İnsan Mikrobiyom Projesi’ni model alarak bal arısı mikrobiyom projesi üzerinde çalışıyor ve arıların içinde ve üzerinde yaşayan mikropların rollerini ve etkileşimlerini bulmayı hedefliyor. Bal arıları tarımsal tozlaşma için çok önemlidir çünkü koloniler halinde barındırılabilir, çiçekleri tozlaştırmak için tam zamanında açık arazilere taşınıp serbest bırakılabilirler. DeGrandi-Hoffman bu konuda şunları söyledi:

Tüm Reklamları Kapat

Tozlaşma yapan popülasyonu kontrol edip ana tarımsal sistemlere götürebiliriz. Örneğin şubat ayında badem ağaçlarını tozlaştırmak için bütün ülkeden arılar getirilir. Tüm badem ürünlerini tozlaştıracak kadar yerel popülasyon yoktur, fakat bal arılarını bahçelere getirip kolonileri serbest bırakarak oradaki ağaçlar için anında binlerce tozlaştırıcı sağlayabiliriz.

DeGrandi-Hoffman, arıcıların her kış kolonilerinin %30’unu kaybettiklerini söyledi. Ayrıca, bal arısı yiyeceklerinin vazgeçilmez kaynağı olan bitkilerin çiçek açmasını önleyen kuraklığın da bal arılarına hasar verdiğini belirtti. DeGrandi-Hoffman şöyle diyor:

Tucson’da sağlıklı bir bal arısı ve yerel tozlaştırıcı popülasyonu var. Ürünleri tozlaştıracak bal arıları popülasyonunun sağlıklı olması, insan sağlığını da etkiler.

Ev sahipleri, ayçiçeği ve yıldız çiçeği gibi bitkiler yetiştirerek sağlıklı bir tozlaştırıcı popülasyon oluşmasını destekleyebilirler. Arizona-Sonora Çöl Müzesinin tozlaştırıcı ortaklığı internet sitesi, bal arıları ve yerel arılar da dahil olmak üzere değişik türde tozlaştırıcı böcekler için yiyecek kaynağı olabilecek bitkilerin listesini vermektedir. DeGrandi-Hoffman’ın bu konuda bir de uyarısı var: 

Böcek ilaçlarını çok dikkatli kullanın. Ev sahipleri bazen böcek ve mantar ilaçlarını, arılar gibi hedefleri dışındaki organizmalara olası etkilerini düşünmeden kullanıyorlar. Bu ürünler arı ölümlerine neden olabilir.

Peki, ev ve bahçe civarına arıları çekmek tehlikeli mi? DeGrandi-Hoffman: 

Üzerine basmadığınız sürece, arıların savunmaya geçip belki de sizi sokmaları sadece yuvalarına yaklaştığınızda olabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 16:39:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3840

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Littin, et al. Bal Arılarının Bitki Tozlaşmasındaki Önemi. (15 Ağustos 2015). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3840
Littin, S., Ölez, Ş., Bakırcı, Ç. M. (2015, August 15). Bal Arılarının Bitki Tozlaşmasındaki Önemi. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3840
S. Littin, et al. “Bal Arılarının Bitki Tozlaşmasındaki Önemi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez, Evrim Ağacı, 15 Aug. 2015, https://evrimagaci.org/s/3840.
Littin, Shelley. Ölez, Şule. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bal Arılarının Bitki Tozlaşmasındaki Önemi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez. Evrim Ağacı, August 15, 2015. https://evrimagaci.org/s/3840.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close