Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Assur (Asur) Medeniyeti: Artı Ürün, Artı Değerdir!

Assur (Asur) Medeniyeti: Artı Ürün, Artı Değerdir!
4 dakika
1,906
Tüm Reklamları Kapat

Assur arkeolojisi, çok genel bir bağlamda üç başlık altında incelenebilir:

Tüm Reklamları Kapat

1 - İkinci binyılın ilk yarısı / Eski Assur.

2 - İkinci yarısı / Orta Assur.

Tüm Reklamları Kapat

3 - 1000-612 / Yeni Assur.

Adını baş tanrı Assur'dan alan Assur kenti, Büyük ve Küçük Zap ırmaklarının Dicle ile birleştikleri kesimde, Dicle Nehri'nin batı kıyısında yer almaktadır.

Assur, bağımsızlığını kazandığı ikinci binyılın başlarında ticarette önemli bir rolü üstlenmiştir. Zagros Dağları'nın doğusundaki kalay ve Babil'in tekstili, Orta Anadolu başta olmak üzere çeşitli coğrafyalara tüccarlar tarafından merkez olan Assur'dan pazarlanmaktaydı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Anadolu, bu ticaret sayesinde Mezopotamya'nın lüks tüketim mallarını tanımıştır. En önemlisi, Assurlu tüccarların tuttukları kayıtlar Anadolu'yu yazı ile tanıştırmıştır.

Bu ticarette devlet tekeli yoktur, aile firmalarının örgütlülüğü vardır. Assur, bu ticareti bir şekilde denetleyip vergi alırdı. Ticaret, Erişum ve İşme Dagan arasındaki yedi kralın egemenlik dönemini kapsar. Başlangıç ise, Assur Kralı 1. İrişum iledir.

Ticaretin Anadolu'da oluşturduğu en büyük merkez, Kayseri yakınlarındaki Kültepe'dir (Neşa-Kaniş). Hititler'in de başkenti olacak olan Neşa, şimdilik en eski uzak mesafeli organize ticaretin de merkezi konumundadır. Anadolu ise bu dönemde, şehir devletleri tarafından yönetilmektedir. Sistem, yerel beylerin kontrolü altındadır. Yani, Anadolu'da bu dönemde merkezi sayılabilecek kadar büyük bir devlet yoktur.

Havadan çekim - Aşağı ve Yukarı şehir.

Tüm Reklamları Kapat

Kısa süreli kervan yolculukları ve deneme ziyaretleri ile başlayan ticaret, Assurlu tüccarları Anadolu'ya yerleşime kadar götürmüştür. Anadolu'da, Assurlu tüccarların evlerini ve dükkanlarını da kapsayan pazar yerleri (karum) oluşturulmuştur.

Kayseri'nin 8 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Neşa'daki Aşağı Şehir, bir yangının ayırdığı iki tabakaya sahiptir. Her iki tabakada ele geçirilen Assur kökenli çeşitli nesneler ve 20 bine yakın çiviyazılı tablet, ticaret sürecinin en zengin koleksiyonlarından biridir.

Anadolu'nun bakır kaynakları zengindir. Bunu öğrenen Assurlu tüccarlar, Anadolu'ya Afganistan ve İran üzerinden getirdikleri kalayı ve Babil'in dokumalarını satmışlardır. Mezopotamya'ya özgü taşlar ve takılar da pazarlanmaktaydı. Tüccarlar bunların karşılığında, altın ve gümüş alıyordu. 

Taşımacılık, eşekler ile yapılmaktaydı. Yük, önce Neşa'ya gelirdi ve dağıtım buradan yapılırdı. Günde ortalama olarak 25-30 kilometre yol alan kervanlar, bir seferi yaklaşık iki ayda tamamlıyorlardı. Konakladıkları yerlere ise, wabartum demişlerdir. Yerel beyler ile yapılan anlaşmalar sayesinde, güvenli bir kervan yolu oluşturulmuştur. Koloni Çağı denmesinin bir nedeni de budur; çünkü, 200 yıl kadar sürmüş olan bu ticaret belli bir sistem içinde yürütülmüştür. Yerel egemenler, sağladıkları güvenlik ve konaklama karşılığında, tüccarlardan kendileri adına pay alıyorlardı. Ancak, tüccarların hepsi vergi vermekten memnun değildi. Kimi ticaret yolları için ıssız yolları kullanarak ya vergiden kaçmıştır ya da daha az vergi vermiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Assurlu tüccarlar, sadece, Orta Anadolu'ya yoğunlaşmamıştır. Ticaret yolları, farklı coğrafyaları da kapsar. Bunun en güzel örneği; Mezopotamya'da yaygın kullanılan Habur türü çanak çömleğin, Fırat'ın geçiş noktası üzerinde yer alan İmikkuşağı Höyük'te de saptanmış olmasıdır.

Bu Ticaret Neden Sona Erdi?

Bu konudaki verilerimiz, ne yazık ki, oldukça yetersiz. Şu an için bildiklerimiz, Anadolu'daki pazaryerlerinin yangınlarla tahrip olduğudur ve Mezopotamya'da Şamsi Adad sonrasında Assur'un zayıfladığıdır.

evrimagaci.org/dosyalar/icerikler/81995352_10954879155791771113.jpg" style="height: 649px; width: 560px;" />

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Animal Farm (George Orwell)

Animal Farm is a satirical allegorical novella by George Orwell, first published in England on 17 August 1945. The book tells the story of a group of farm animals who rebel against their human farmer, hoping to create a society where the animals can be equal, free, and happy. Ultimately, the rebellion is betrayed, and the farm ends up in a state as bad as it was before, under the dictatorship of a pig named Napoleon.

According to Orwell, the fable reflects events leading up to the Russian Revolution of 1917 and then on into the Stalinist era of the Soviet Union. Orwell, a democratic socialist, was a critic of Joseph Stalin and hostile to Moscow-directed Stalinism, an attitude that was critically shaped by his experiences during the May Days conflicts between the POUM and Stalinist forces during the Spanish Civil War. The Soviet Union had become a totalitarian autocracy built upon a cult of personality while engaging in the practice of mass incarcerations and secret summary trials and executions. In a letter to Yvonne Davet, Orwell described Animal Farm as a satirical tale against Stalin (“un conte satirique contre Staline”), and in his essay “Why I Write” (1946), wrote that Animal Farm was the first book in which he tried, with full consciousness of what he was doing, “to fuse political purpose and artistic purpose into one whole”.

Warning: Unlike most of the books in our store, this book is in English.
Uyarı: Agora Bilim Pazarı’ndaki diğer birçok kitabın aksine, bu kitap İngilizcedir.

Devamını Göster
₺90.00
Animal Farm (George Orwell)
  • Dış Sitelerde Paylaş

Tablet - Mama Kralı Anum Hirbi'nin, Kaniş Kralı Warşama'ya yazdığı mektup.

Tabletler Bize Ne Anlatıyor?

Neşa tabletlerinin içinde en büyük grubu, iş mektupları oluşturmaktadır. En çok bulunan belgeler ise; mahkeme tutanakları ve borç senetleridir. Az miktarda ise; aile hukukunu ilgilendiren evlilik, boşanma, miras gibi konuların belgeleri vardır. Diğer yandan, köle satışı belgelerine de rastlanılmıştır.

Aile Hukuku Belgeleri

1 - Kadın ve erkek eşittir.

2 - Evlenme veya boşanma tanıkların huzurunda gerçekleştirilir.

3 -Çiftler, ölüm halinde veya yaşar iken mallar üzerinde eşit haklara sahiptir.

İşin ilginç yanı; Anadolu'ya, o dönemde, özgü olan bu kadın ve erkek hukukunu Anadolu halkları Assur'a da kabul ettirmiştir. Anadolu'da kadın kraliçe olabiliyor iken, Assur'da bu düşünülemezdi.

"Birkaç Çanak Çömlek"(!)

Daha sonraları Hitit adını alacak olan Hatti çanak çömleğinin en güzel örneklerini Kültepe (Neşa-Kaniş)'nin 8. yapı katı verir. Bu dönemin buluntuları, genel olarak, Yakındoğu'nun kendine özgü mal grubudur. Madeni kapların takliti olarak üretilen bu çanak çömleklerin büyük bir kısmı, parlak açkılı yüzeylere sahiptir. Parlak açkılı ve kırmızı renkli olan gaga ağızlı testiler fazlacadır.

Tüm Reklamları Kapat

Kültepe Saklama Kapları

 

Bazı Sorular ve Cevaplar

Tüm Reklamları Kapat

Benim ise, üzerine düşünmek istediğim daha doğrusu farklı disiplinlerden yararlanarak içine girmek istediğim konu çok daha farklı. Bunun için, sık sık memetiği kullanma yoluna gidiyorum. Çünkü, memetik farklı sorular sormamızı sağlar. Ticaret, bir tür kuyruksuz maymun olan bizlerin ve konumuz açısından Koloni Çağı kuyruksuz maymunlarının mutluluğuna veya genlerine ne gibi faydalar sunmuştur? Yayılabilirler! Avantaj sağlıyormuş gibi görünürler ve rahatlıkla taklit edilebilirler. İlk sorumu, daha farklı bir şekle de sokabilirim: Peki, icatlar kendilerine yarar sağlıyorsa, ticaret kendisine nasıl yarar sağlamıştır? Sıkı bir Darwinci olarak ikinci bir eşleyici yoksa, biyolojik avantaja dönüş yapmak zorundayım. İkinci veya daha fazla eşleyicim var ise, çıkar çatışmalarını gözetmek durumundayım. 

Demek istediğim; kültürel evrimde ticaret ve memetik ilişkisi, üzerinde düşünülmesi gereken iyi bir durak gibi durur. Çünkü, ticaret kültürel evrimin bir ürünü olarak hayatta kalmak istemiştir.

Kaynaklar ve İleri Okuma:

  1. Köroğlu, K., 2013; Eski Mezopotamya Tarihi, İletişim., İstanbul.
  2. Özgüç, T., 2004; Arkeo Atlas, Sayı:3, Doğan Burda Rizzoli Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş., İstanbul.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 14:13:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3261

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. A. Sökmen, et al. Assur (Asur) Medeniyeti: Artı Ürün, Artı Değerdir!. (7 Şubat 2015). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3261
Sökmen, M. A., Bakırcı, Ç. M. (2015, February 07). Assur (Asur) Medeniyeti: Artı Ürün, Artı Değerdir!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3261
M. A. Sökmen, et al. “Assur (Asur) Medeniyeti: Artı Ürün, Artı Değerdir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 07 Feb. 2015, https://evrimagaci.org/s/3261.
Sökmen, Mehmet Arif. Bakırcı, Çağrı Mert. “Assur (Asur) Medeniyeti: Artı Ürün, Artı Değerdir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 07, 2015. https://evrimagaci.org/s/3261.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close